DNA NAKON NAPADA

Gazprom planira povećati isporuke plina u Europu preko Ukrajine

25.02.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Ruski Gazprom objavio je u petak da je rezervirao znatno veće kapacitete za transport plina cjevovodom preko teritorija Ukrajine u Europu, dan nakon napada Rusije na susjednu zemlju koji je potaknuo brojne zemlje da Moskvi zaprijete sankcijama.

„Gazprom redovno isporučuje ruski plin za tranzit kroz područje Ukrajine u skladu sa zahtjevima europskih potrošača”, navode u kompaniji prema izvješću agencije Interfax.

To bi značilo da bi danas isporučili 103,8 milijuna prostornih metara plina, izračunala je agencija dpa.

Pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera plinskog transportnog sustava, objavili su da su danas u ukrajinskom cjevovodu rezervirali kapacitete za transport gotovo 100 milijuna kubika plina, za 20 posto više nego u četvrtak.

Tranzit ruskog plina raste od ponedjeljka, kada je bio na razini od oko 50 milijuna kubika. To je više od polovice Gazpromovih ugovornih obveza prema europskim naručiteljima.

Zapadne zemlje najavile su u četvrtak nove sankcije Rusiji zbog napada na susjednu zemlju. Ruske snage napale su Ukrajinu s kopna, mora i iz zraka, a borbe se trenutno vode i u blizini ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Njemačka je u utorak najavila da obustavlja certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina, a EU bi trebao objaviti detalje novog paketa oštrih sankcija tokom dana.