HUP UDRUGA

Fresl o EU proračunu: Dobili smo snažan instrument za budućnost, treba pripremiti projekte

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.07.2020 09:03
  • Objavljeno 22.07.2020 u 08:39
Ana Fresl

Ana Fresl

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HUP

Ane Fresl, predsjednice HUP- Udruge profesionalaca za fondove EU komentirala je usvojeni proračun EU riječima kako je to snažan instrument za oporava gospodarstrstva i pripremu za budućnost.

'Političkim dogovorom o instrumentu „EU sljedeće generacije” i ukupnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. dat je poticaj oporavku i Unija je dobila snažan instrument za oporavak gospodarstva i pripremu za budućnost. Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu VFO 2021- 2027 od 1074 milijarde eura. Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova', rekla je Fresl.

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura.

'Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi. Hrvatska može biti  i više nego zadovoljna postignutim, 22 milijarde eura za period od 7 godina je vrlo snažna poluga koju treba maksimalno iskoristiti kvalitetnim projektima i natječajima. U ovom trenutku treba uložiti maksimalni napor da ta i ostala sredstva čim prije budu dostupna ponajprije kroz mjere za pomoć gospodarstvu, da što više natječaja namijenjenima različitim potrebama poduzetnika što prije krenu, te da se smisli način da se sredstva dodjeljuju brže nego što je to u praksi bilo do sada', zaključuje Fresl.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!