PROJEKT LNG-A NA KRKU

Franjo Luković prešutio napad ministra Panenića

04.05.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazio je sumnju u ozbiljnost projekta LNG terminala kanadskog konzorcija The Development Group i desetak hrvatskih tvrtaka. U ime domaćih kompanija stoji Franjo Luković, bivši dugogodišnji šef Zagrebačke banke. Pokušali smo od Lukovića dobiti komentar na Panenićeve izjave, ali on je zasad odlučio šutjeti, a umjesto njega Kanađani su odgovorili Mostovom ministru

Za Dnevnik HRT-a u utorak Panenić je izjavio kako mu je Luković osobno prezentirao interes kanadskih investitora da budu jedni od investitora u LNG terminal.

'Tražili smo razgovore s Vladom, ali nas odbijaju'

'Međutim ni tada niti nakon toga nisam dobio nijedan jedini dokument kojim bi se opravdale njihove tvrdnje za investiciju tešku 4,7 milijardi eura. Za to moraju postojati ozbiljne naznake, mora postojati ozbiljna dokumentacija, mora postojati i financijska podloga koja dokazuje da su ozbiljni investitori. S obzirom na iskustvo s kanadskom grupacijom, koja je i 2013. planirala u Pločama megalomanski projekt, daje mi za pravo da sumnjam u namjere da bi to bio ozbiljan projekt', rekao je Panenić.

Na upit tportala Kanađani pak tvrde kako ministar nije niti tražio dokumente već ih je uputio na svoje zamjenike i pomoćnike koji su im obećali da će se javiti s upitima.

'Tražili smo razgovor za prezentaciju projekta Vladi, ali smo uporno odbijani. Sve je završilo pismenom preporukom da razgovaramo s tvrtkom LNG Hrvatska. Ali nadamo se da ne očekujete da poslovne tajne predamo u ruke tvrtki s brojnim prijavama OLAF-u (Europski uredu za borbu protiv prijevara) i INEA-i (izvršna agencija Europske komisije zadužena za provedbu projekata)', stoji u odgovoru koji je poslao predstavnik kanadskih tvrtaka Branko Šarčanin

Državna agencija Hina u utorak je pak izašla s viješću kako je iz Europske komisije rečeno da nisu zaprimili nikakve pritužbe na LNG Hrvatsku zbog vođenja netransparentnih, nepravednih i diskriminirajućih natječaja.

Jesu li Kanađani ozbiljni investitori?

Iza konzorcija The Development Group stoje kanadske tvrtke Pulsat Capital, BSH i navodno još neke multinacionalne korporacije. Prije tri godine iskazivali su putem medija svoj interes za izgradnju LNG-a u Pločama, plinovoda kroz BiH i dviju termoelektrane na plin u Zenici i Sarajevu. Međutim sve je ostalo samo na najavama.

Kao što sad ne uspijevaju uspostaviti kontakt s Vladom Tihomira Oreškovića, tako nisu bili ozbiljno shvaćani ni dok je u Banskim dvorima sjedio Zoran Milanović, a ministarstvo gospodarstva vodio Ivan Vrdoljak

Bivši ministar nije želio ništa reći o iskustvima s kanadskim ulagačima. Ipak, jedan od njegovih bivših suradnika, uz zamolbu za anonimnošću, bio je nešto rječitiji.

'Nakon što nas je The Development Group kontaktirao zvali smo kanadsko veleposlanstvo da saznamo o kome se radi i jesu oni spremni s njima doći u ministarstvo na sastanak. Iz veleposlanstva su nam odgovorili kako im je taj konzorcij nepoznat. Gledajte, da netko ozbiljno misli uložiti 4,7 milijardi eura, onda bi ga pratio premijer s čitavom vladom', rekao nam je naš sugovornik.

Iz The Development Group pak tvrde kako ozbiljnost njihovih namjera najbolje dokazuje to što imaju potporu američkog Department of State i Europske komisije za što kažu da imaju potvrdu o korespondenciji s tim institucijama.

Predsjednik Uprave Končara: Mi smo samo iskazali svoj interes, od Kanađana očekujemo konkretne poteze

Unutar hrvatske grupacije koja je stala uz Kanađane nalaze se Siemens, Končar, Pastor, Tehnika, Dalekovod, Allianz i Zagrebačka banka, Ivicom, EIHP i Uljanik. Predstavnik jedne od tvrtaka rekao nam je kako su čitavu priču shvatili vrlo ozbiljno upravo zbog sudjelovanja Franje Lukovića

'Njegovo ime nešto znači u poslovnim krugovima. Ipak je on dugi niz godina vodio jednu od najvećih banaka. Pristali smo se pridružiti, ali uz određene ograde. Zasad još ništa nije konkretizirano', objasnio je.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago izjavio je za tportal kako su od Kanađana zatražili odgovore na pitanja vlasničko-poslovne prirode vezano za projekt.

'Još ih nismo dobili. Čitavu priču zasad shvaćamo samo kao jedno jače iskazivanje interesa. Od kanadske strane sad očekujemo konkretne poteze', istaknuo je Bago.