obrat

Francuzi nisu uspjeli slomiti Japance, Fiat Chrysler odustao od spajanja s Renaultom

06.06.2019 u 13:33

Bionic
Reading

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler (FCA) objavio je u četvrtak da je povukao plan o spajanju s Renaultom nakon što je francuska kompanija na zahtjev vlade u Parizu iznova odgodila odluku o ponudi

Vlada je tražila više vremena kako bi nagovorila Renaultovog partnera Nissana da prihvati planirano spajanje, kazao je neimenovani izvor u vladinim krugovima, kritizirajući Fiat-Chryslerovo "naprasno" povlačenje ponude.

"FCA je i dalje čvrsto uvjeren da prijedlog, kojeg hvale otkako je iznesen, počiva na uvjerljivim i transformacijskim argumentima i da su njegova struktura i uvjeti pomno odvagani kako bi donijeli značajnu korist svim stranama", stoji u priopćenju talijansko-američke kompanije.

"U međuvremenu se pokazalo u Francuskoj trenutno ne postoje politički uvjeti za predloženo uspješno povezivanje", dodaju.

Fiat se povukao nakon što Renaultov izvršni odbor na drugom sastanku u dva dana nije donio odluku o njegovom prijedlogu.

"Izvršni odbor nije mogao donijeti odluku zbog zahtjeva predstavnika francuske države da se glasanje odgodi za idući sastanak", objavili su u srijedu navečer iz francuske kompanije.

Fiat-Chrysler predložio je prošlog tjedna spajanje s Renaultom na ravnopravnoj osnovi kojim bi nastao treći proizvođač automobila u svijetu, nakon Volkswagena i Toyote.

  • +15
Renault EZ Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Design

Francuska vlada, najveći Renaultov dioničar, postavila je određene uvjete, uključujući zadržavanje tvornica u Francuskoj, predstavljanje francuskih interesa u novoj kompaniji i očuvanje 20-godišnjeg Renaultovog saveza s japanskim Nissanom.

Prema izvoru u francuskoj vladi, upravo je savez s japanskom kompanijom bio predmet sporenja na sastanku održanom u srijedu navečer.

Iz Nissana su prema tvrdnjama izvora naznačili da će biti suzdržani bude li se o prijedlogu glasalo istog dana. Pariz je predložio da se odluka još malo odgodi, da se iskoristi predstojeći posjet ministra gospodarstva Brune Le Mairea Japanu i da se glasa idućeg tjedna.

  • +18
Nissan GT-R Nismo (2020) Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Razgovori su bili dobro napredovali i postignuta je "načelna suglasnost" o cijelom paketu, ali predsjednik uprave Fiat-Chryslera John Elkann znao je da je koordinacija Renaulta, Nissana i Mitsubishija bila "ključan uvjet" zbog kojeg je Nissanova podrška važna, kazao je izvor.

"Idemo korak po korak kako bismo sve napravili kako treba, u pitanju je velika operacija stvaranja globalnog automobilskog diva - ne bi trebalo žuriti", kazao je francuski ministar gospodarstva jučer za televiziju BFMTV.