poluvodiči, baterije, vodik...

Francuska ulaže osam milijardi eura u europsku proizvodnju strateških sirovina

10.12.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Francuska planira uložiti osam milijardi eura u zajedničke europske investicijske projekte u sektorima poluvodiča, baterija, vodika i zdravstva, izjavio je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Europska komisija ublažila je inače stroge propise o državnim potporama za projekte od zajedničkog europskog interesa koji uključuju više država članica i podupiru europsku strategiju na području energetike i digitalne tranzicije, podsjeća Reuters.

"Francuska će uložiti ukupno osam milijardi eura u zajedničke europske projekte koji će nam omogućiti da konkuriramo najboljim tehnološkim standardima diljem svijeta, posebno Kini i Sjedinjenim Državama", izjavio je Le Maire na tiskovnoj konferenciji.

Predstavljajući prioritete francuskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, Le Maire je kazao da je Francuska izdvojila 1,5 milijardi eura za postojeće važne projekte od zajedničkog europskog interesa u proizvodnji baterija za automobile.

Novac će omogućiti otvaranje 2.000 radnih mjesta u Solvayevoj tvornici baterija u Francuskoj. Pariz je najavio i 1,7 milijardi eura za proizvodnju poluvodiča čija nestašica pogađa tvrtke diljem svijeta, a posebno proizvođače automobila u razdoblju oporavka potražnje nakon koronakrize.

Ulaganje će pomoći francusko-talijanskom proizvođaču poluvodiča STMicroelectonicsu da poveća tjednu proizvodnju sa 6.800 na 8.000 čipova u tvornici u Crollesu, na jugoistoku Francuske.

Sektor vodila dobit će tri milijarde eura, kroz 15 europskih projekata od kojih će koristi imati francuske tvrtke, uključujući kemijsku skupinu Arkemu, proizvođača automobila Renault, proizvođače automobilskih dijelova Faurecia, Plastic Omnium, tvrtku za vodik Mcphy i grupu za industrijske plinove Air Liquide, rekao je Le Maire.

U sektor zdravstva Pariz će usmjeriti 1,5 milijardi eura za razvoj bioterapija i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi se izbjegla ovisnost o neeuropskim dobavljačima.

Povrh toga, 300 milijuna eura izdvojeno je za pohranu podataka u francuskim ili europskim mrežama u oblaku, na korist francuskih skupina OVH, ATOS i Orange, naglasio je ministar Le Maire.