FITSTOP BAR

[FOTO] Usred pandemije otvorile restoran brze zdrave hrane za užurbane poslovnjake i uspjele; obožavaju ih stranci, pogotovo oni koji rade kod Rimca

  • Autor: Lucija Špiljak
  • Zadnja izmjena 19.05.2022 18:43
  • Objavljeno 19.05.2022 u 18:15
FitStop Bar u Z centru

FitStop Bar u Z centru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zdrava brza hrana. Tako bismo u jednoj rečenici ukratko opisali nit vodilju FitStop Bara, fast food objekta zdrave hrane – po uzoru na britanski koncept – koji nudi zdrave gablece, sendviče, smoothieje i prirodne sokove. Otvorile su ga u zagrebačkom kvartu Špansko sestre Jelena i Sofija Vidić, i to prije dvije godine, točnije u prosincu 2020., kada su restorani, oni manji i veći, stavili ključ u bravu. Ono čega su se na početku možda plašile pretvorilo se u odličan poslovni potez koji su ljudi brzo prepoznali

'Bilo je zanimljivo, izazovno i neizvjesno. Znale smo odakle krenuti, ali nismo znale kakva će biti povratna reakcija. Dugo smo razmišljale o tome hoćemo li se upustiti u tu priču ili ne zbog tadašnje situacije. Jelena i Sofija vratile su se iz inozemstva i željele pokrenuti nešto svoje u Hrvatskoj jer su vjerovale da u svojoj struci i branši neće pronaći posao', pojašnjava nam njihova starija sestra Anika Vidić, a koja im povremeno pomaže s marketingom.

Jelena je studirala klinički nutricionizam u Londonu, a Sofija znanost o ekologiji na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, pa je FitStop Bar bio svojevrstan spoj njihovih struka, usmjeren na zdravo i održivo. Jelenu je inspirirao koncept brze zdrave hrane u Londonu i htjela je ponuditi nešto takvo i u Hrvatskoj. Odabir imena duguju prijatelju iz Italije koji je smatrao da upravo FitStop savršeno opisuje njihovu nit vodilju.

Najprije su otvorile lokal u Španskom, no s velikim interesom ljudi javila se potreba za većim prostorom, kuhinjom i više zaposlenika. Uslijedila je selidba na 1. kat Z centra u Španskom, pa se tako njihova priča nastavila samo kilometar dalje. Prije mjesec i pol otvorile su i novi FitStop bar u Ulici grada Vukovara 74.

Svježe namirnice pretežito hrvatskog porijekla

'Na početku nismo mislile da ćemo tako brzo trebati veći prostor, a sada se nadamo da ćemo se proširiti ne samo po Zagrebu, već i po cijeloj Hrvatskoj, kako bismo ljudima omogućile brze nutritivne obroke. Naša ciljna skupina su poslovni ljudi koji u užurbanom tempu ne stignu razmišljati o tome što pojesti na brzinu, a da je zdravo. Na početku smo se usred pandemije okrenule dostavi, imale smo puno narudžbi kako su ljudi počeli raditi od doma i često ne bi stigli kuhati, što znači da su nas prepoznali', kažu sestre.

  • +5
  • +2

FitStop Bar, foto: Matej Grgić

Izvor: Matej Grgić / Autor: Matej Grgić

Najveći obožavatelji njihovih svježih i zdravih obroka su zaposlenici Rimac Grupe te često naručuju hranu ili dođu do Z centra, a nerijetko naručuju i catering. Jelenu i Sofiju posebno raduje to što dolaze i strani radnici koji rade u Rimac Grupi pa se tako nadaju da će koncept zdrave hrane, koji je vani popularniji nego u Hrvatskoj, prenijeti i na lokalce.

Premda ima raznovrsnih jela, uglavnom je riječ o veganskim i vegetarijanskim pripravcima, uz riblja jela i piletinu, jedini mesni proizvod. Naglasak je na više povrća i manjem udjelu mesa, a jedan od najprodavanijih proizvoda je i proteinska zdjela s piletinom, kozjim sirom, orasima i konopljinim sjemenkama.

Brinu se o tome da je hrana hrvatskog porijekla, no izazov im predstavlja manjak radnika

Sestre nastoje da namirnice budu uvijek svježe i pretežito hrvatskog porijekla pa, ako je to moguće, nabavljaju povrće i voće od domaćih poljoprivrednika s njihovih farmi, jer tako znaju da proizvodi imaju oznaku kvalitete. Trude se na taj način pomoći lokalnim proizvođačima i poduzetnicima.

U posao su uložile svoje ušteđevine po povratku iz inozemstva, a pripomogla im je i obitelj. Trenutačno imaju problem s manjkom radne snage, a najviše nedostaje pomoćnih kuhara, tako da su u stalnoj potrazi za zaposlenicima.

Kao i gotovo sve industrije, također osjećaju posljedice krize i rast cijena.

'Troškovi su skočili, kao i cijene hrane, i ponekad je neke namirnice teže nabaviti. Svaki dan je borba, ali ne odustajemo. Cilj nam je stabilizirati posao i proširiti se jednog dana po cijeloj Hrvatskoj. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, unatoč aktualnoj situaciji koja nam to otežava', zaključuju Jelena i Sofija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!