razgovori u banskim dvorima

[VIDEO/FOTO] Marić nakon sastanka s bankarima: Minusi se neće ukidati, prešutni će se tretirati kao i dopušteni, detalji se još usklađuju

08.09.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednicima uprava banaka u vezi s pitanjem prekoračenja po tekućim računima građana u Hrvatskoj. Uz premijera na sastanku je bio i ministar financija Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon sastanka kako je na stolu nekoliko 'vrlo dobrih prijedloga'.

'Idu u smjeru ispunjavanja nekoliko temeljnih načela. Načela socijalne osjetljivosti, načela pravednosti i pravičnosti. Treće načelo, da rješenje i prijedlozi vode na to da se usmjerimo na segment dopuštenog prekoračenja, koje bi trebalo biti predominantno, jer je po zakonu jasnije i transparentnije regulirano i propisano.

Ne manje važno je i načelo administriranja cijene toga, da se osigura maksimalna informiranost, transparentnost, jednostavnost i razumljivost, uz što manje administriranja, što je trošak i klijentu i banci', rekao je Marić.

Siguran sam da ćemo naći dobro rješenje i djelovati na korist svih potrošača, naglasio je ministar financija.

  • +15
Sastanak premijera Andreja Plenkovića s bankarima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nećemo podržati prijedlog koji bi doveo do ukidanja prekoračenja i uvođenje dodatnih pritisaka na život i egzistenciju potrošača', rekao je ministar financija.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je rekao da su od banaka tražili rok od 12 mjeseci za podmirenje duga, a kod većih dugovanja bit će potreban i duži rok otplate.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Bilo je odlično da smo mogli premijeru, ministru i guverneru prenijeti praksu iz drugih zemalja i drago mi je da možemo raditi na rješenju koje će zadovoljiti sve strane i na kraju poboljšati zaštitu potrošača', rekao je predsjednik Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Ministar financija Marić dodao je kako je intencija otkloniti strahove da će 'instrument kao minus nestati'.

  • +4
Nakon sastanka s predsjednicima Uprava banaka održana je konferencija za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Prema građanima s nižim primanjima treba biti jasan i nedvosmislen. Nažalost, s obzirom na visinu primanja, ta prekoračenja su sastavni dio njihove svakodnevice i nikakva namjera nije da oni dođu u ugrozu', rekao je Marić.

'Suština je da se ono što su sada prešutni minusi vrati pod istu vrstu regulative kao dopušteni minusi, a da se pritom ne dogodi to da dio ljudi s najnižim pitanjima izgube minus. Dogovorit ćemo se kako ćemo to napraviti', objasnio je Vujčić.

Guverner je istaknuo kako se treba dogovoriti na koji način će se adresirati pitanje prekoračenja.

'Jedno je nominalna kamatna stopa, a drugo je da se na drugačiji način računa efektivna kamatna stopa na minuse. Kad se to dogovorimo, onda ćemo znati kojim instrumentima da to riješimo, ali to je od sekundarnog značaja', rekao je Vujčić.