istraživanje

Poslodavci i radnici otkrili koja je najgora stvar koja se može dogoditi na poslu

19.09.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Fizički napad najgora je stvar koju zaposlenik na poslu može napraviti, složni su poslodavci i posloprimci. Pokazalo je to i najnovije istraživanje portala MojPosao provedeno na preko 60 poslodavaca i 500 zaposlenika

Visoko na ljestvici neprimjerenih ponašanja, čak 61 posto ispitanih posloprimaca smatra okrutne šale, tračanje kao i općenito vulgaran rječnik. Poslodavcima je, pak, s druge strane iza fizičkog napada najgore kašnjenje na posao, sastanke i općenito s rokovima za što se izjasnilo njih 47 posto dok 'u stopu' slijedi uzimanje lažnih bolovanja.

Među neprimjerenim ponašanjem kod sebe 44 posto ispitanika najčešće prepoznaje tračanje nadređenih dok ih 42 posto trača druge kolege. Četvrtina priznaje da koristi uredski materijal za osobne potrebe, a petina da imaju problema s kašnjenjem kao i s vulgarnim rječnikom te okrutnim šalama.

Čak 67 posto posloprimaca  i 62 posto poslodavaca slaže se kako je najprimjerenija sankcija za neprimjereno ponašanje razgovor sa zaposlenikom dok polovica ispitanih posloprimaca i 52 posto poslodavaca drži opomenu pred otkaz primjerenom sankcijom ako se radi o težim i ozbiljnijim situacijama.

Poslodavci u većoj mjeri smatraju opravdanim dati izvanredni otkaz (44 posto) nego što bi to posloprimci očekivali u takvoj situaciji (24 posto). S druge strane, više posloprimaca (27 posto) nego poslodavaca (17 posto) u toj situaciji opravdanim smatraju smanjenje plaće, ali i izostanak napredovanja (25 posto posloprimaca i 21 posto poslodavaca). 

Istraživanje je pokazalo kako je svega šest posto posloprimaca bilo izloženo sankcijama zbog neprimjerenog ponašanja. Najčešće je to, po njihovom mišljenju, potpuno nezasluženo. Istovremeno je čak 60 posto poslodavaca se našlo u situaciji da su morali provesti sankcije zbog nedozvoljenog ponašanja. Najčešće se radilo o kašnjenju na posao, uzimanju lažnog bolovanja i fizičkih napada.