DOBRA VIJEST

Fitch potvrdio Hrvatskoj rejting BBB-

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 15:46
  • Objavljeno 05.03.2012 u 14:41
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon razmatranja predloženih fiskalnih i strukturnih mjera hrvatske Vlade, agencija Fitch potvrdila je ocjenu kreditnog rejtniga Hrvatske BBB- s negativnim izgledima, javljaju svjetske agencije

U objašnjenju odluke o negativnim izgledima rejtinga, analitičari Fitcha ističu još uvijek ‘prilično visok’ proračunski deficit i kašnjenje u postupnoj konsolidaciji javnih financija.

‘Glavni rizici Hrvatske kreditne snage još uvijek leže u javnim financijama’, naglasio je Michele Napolitano, director Fitcha za europska tržišta u razvoju.

Ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga je u rangu s Islandom, Latvijom, Bugarskom i Rumunjskom

Analitičari Fitcha ističu da se Hrvatska nalazi pred izazovom servisiranja rastućeg javnog duga i istovremenog oživljavanja nesigurnog gospodarstva.

‘Unatoč nekim pozitivnim potezima nove vlasti, potrebne su mjere daljnje fiskalne konsolidacije i strukturalne reforme kako bi se poboljšao gospodarski rast i stabilizirale javne financije’, ocjenjuje Napolitano, dodajući da su projekcije proračunskih prihoda ‘ optimistične’ te da će Vlada morati učiniti više rezova kako bi ispunila svoj cilj - proračunski deficit od 3,8 posto BDP-a.

Analitičari Fitcha naglašavaju da Svjetska banka u ovoj godini Hrvatskoj prognozira nulti rast BDP-a, a da su analitičari Hypo Alpe-Adria-Bank danas objavili prognozu o padu BDP-a od dva posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi