NOVA OCJENA KRAJEM OŽUJKA

Fitch: Kreditni rejting Hrvatske ostaje BBB-

15.02.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Kreditna agencija Fitch do daljnjega je zadržala postojeću razinu kreditnog rejtinga Hrvatske (BBB-). Agencija će konačnu ocjenu rejtinga donijeti do kraja prvog tromjesečja, nakon što razmotri predložene fiskalne i strukturne mjere hrvatske Vlade, uključujući njihovu implementaciju i očekivane dodatne reformske korake, izvijestio je Bloomberg

‘Predloženim smanjenjem proračunskih rashoda od 3,4 milijarde kuna hrvatska Vlada pokazala je želju za fiskalnom konsolidacijom. Ovakvim rezanjem troškova nova Vlada razlikuje se od prethodnih i time jasno šalje poruku da je dosadašnja dinamika rasta javnog duga neodrživa’, ocjenjuju analitičari agencije Fitch, upozoravajući pritom da su rezovi ipak manji od prethodno najavljivanih.

Posebno naglašavaju rizike u ostvarivanju planiranih prihoda i rashoda, među kojima je za njih najproblematičnija projekcija rasta BDP-a. ‘Vladina prognoza rasta u 2012. godini od 0,8 posto je optimistična u odnosu na naše viđenje. Mi očekujemo pad BDP-a od 1 posto’, poručuju iz Fitcha.

Fitch ocjenjuje da u Vladinim potezima postoje znakovi napretka strukturnih reformi. ‘Podizanje stope PDV-a i rezanje doprinosa za zdravstveno osiguranje ublažit će porezno opterećenje poduzeća. To bi moglo potaknuti izravna strana ulaganja i na taj način proširiti hrvatske izvozne potencijale’, smatraju analitičari.

Istovremeno izražavaju zabrinutost zbog brojnih ‘uskih grla’ od kojih i dalje pati hrvatsko gospodarstvo. ‘Vlada treba riješiti značajne strukturne probleme, uključujući problem rigidnog tržišta rada’, navode analitičari Fitcha, ocjenjujući da su u tom pogledu Vladini planovi nedovoljno jasni.