POSLALI ZAHTJEVE

Farmeri od Marića traže prepuštanje PDV-a i osnivanje agrobanke

10.11.2016 u 13:48

Bionic
Reading

Porezna reforma ravnodušnima nije ostavila ni poljoprivredne proizvođače koji, između ostaloga, traže prepuštanje PDV-a OPG-ima, kao i njegovo plaćanje po naplati, ali i izjednačavanje OPG-a s tvrtkama u pogledu OIB-a. Okupljeni u Udruzi obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život svoje prijedloge financijskih inicijativa i poreznih olakšica za rad hrvatskih OPG-ova, proizvodnju domaće hrane i zadružno poslovanje saželi su u pismu koje su uputili na adresu ministra financija Zdravka Marića

Farmeri pišu ministru da bi se preporodom i boljom organizacijom sela mogla ostvariti prehrambena neovisnost i tako godišnje ostvariti dodatni rast BDP-a od dva do tri posto. U pismu koje potpisuje predsjednik Udruge Život Antun Laslo ističe se kako se zalažu za 'europski model proizvodnje u kojem prehrambeni lanac počiva na OPG-ima'.

'Prepuštanje OPG-ima PDV-a koji su utržili na svojim proizvodima u cjelini ili polovično, prema uzoru na austrijsko-bavarski model, omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati svim mikro i malim poduzetnicima bez obzira na godišnji promet, ali i izjednačavanje OPG-a s tvrtkama u pogledu značenja OIB-a te porezne olakšice za združeno poslovanje u poljoprivredi i dokidanje parafiskalnih nameta, smatramo važnim idejama za poreznu reformu na selu', saželi su hrvatski OPG-ovci.

Važna im je agrobanka

Od ključne važnosti za boljitak hrvatske poljoprivrede i njeno tržišno usmjeravanje drže djelomično iskorištavanje privatizacije Hrvatske poštanske banke (i Croatia banke) kako bi se pretvorile u agrobanku koja će nastaviti s općim bankarstvom, ali i s 'visokom poljoprivrednom kompetencijom'.

'Ovo treba pod hitno i nužno napraviti kako bi oživjeli OPG-i i ruralni razvoj. Najvažnija je agrobanka, ali i povrat PDV-a poljoprivrednicima na prodan poljoprivredni proizvod. To nije ništa novo, nego samo treba provesti u djelo. Znamo da više nismo dostatni u proizvodnji hrane, a ovom bankom postigli bismo pozitivne rezultate jer sada ovisimo o velikim korporacijama koje nas ucjenjuju niskim cijenama', pojasnio je zahtjeve za tportal Antun Laslo.

Što se tiče izjednačavanja OPG-ova s tvrtkama u pogledu OIB-a, napomenuo je da zahtijevaju ravnopravan status s trgovačkim društvima. Pri tome ističu kako tvrtkama koje odlaze u stečaj uzimaju ono što im je pripadalo dok privatno vlasništvo ostaje netaknuto.

'Blokadom se seljaku uzima imovina'

'No kada se seljak blokira, uzima mu se imovina', kaže Laslo.

Hrvatski farmeri ministru Mariću su poručili da je 'razumijevanje Ministarstva za ove probleme od ključne važnosti za ostvarenje konkurentnosti'.

Poznato je da mnoge članice EU koriste fiskalnu suverenost tako da promišljenim usmjeravanjem financijskih sredstava i poreznim olakšicama za proizvodnju domaće hrane i onima koji ju uzgajaju  i proizvode (a to su tamo uglavnom OPG-i) sustav čine konkurentnim. Fiskalna politika ima često veće posljedice za proizvodnost prehrambenog sektora od Zajedničke poljoprivredne politike EU-a', ukazuju poljoprivrednici ministru Mariću.  

411358,449125,451982,414374