INDEKS BOGATAŠA

Evo tko je okrenuo najviše love u 2016.

29.12.2016 u 10:39

Bionic
Reading

U novu godinu 200 najbogatijih ljudi na Bloombergovoj listi ući će s 237 milijardi dolara više u džepu nego što su imali na početku 2016. Ukupno njihova neto imovina iznosit će 4,4 bilijuna dolara, pokazuje novi Bloombergov indeks bogataša

Najveći rast imovine zabilježio je američki investitor 86 - godišnji Warren Buffett. Zahvaljujući skoku vrijednosti dionica banaka i zrakoplovnih kompanija koje su u vlasništvu njegove tvrtke Berkshire Hathaway Buffet je postao bogatiji za 11,3 milijardi dolara. Procjenjuje se kako je u ovom trenutku Buffet 'težak' više od 74 milijarde dolara.

Na drugom mjestu je suosnivač Microsofta Bill Gates koji je u ovoj godini podebljao novčanik za dodatnih 9,3 milijardi dolara. Time je njegovo bogatstvo poraslo na 91 milijardi dolara.

Među prvih pet bogataša koji su u ovoj godini najviše zaradili nalaze se još dva Amerikanca. Naftni magnat Harold Hamm bogatiji je za 8,2 milijarde dolara (ukupno bogatstvo 15,1 milijarda dolara) dok je četvrti osnivač Amazona Jeff Bezos koji je povećao imovinu za 7,5 milijardi, na 67,2 milijarde dolara.

Na petom mjestu je Francuz Bernard Arnault, vlasnik kompanije za luksuznu robu Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH). On je u 2016. postao bogatiji za dodatnih 7,1 milijardu dolara te mu se ukupna vrijednost imovine procjenjuje na 38,9 milijardi dolara.

Kad se gleda ukupno bogatstvo, Bill Gates je i dalje najimućniji čovjek na svijetu, nakon njega slijede Buffet, vlasnik modne grupacije Inditex Amancio Ortega (71,2 milijarde dolara), Bezos te osnivač Facebooka Mark Zuckerberg (50,8 milijardi dolara).