krediti, kamate...

Evo što trebate znati o HNB-ovoj aplikaciji za usporedbu banaka

27.09.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak je na konferenciji za novinare predstavio aplikaciju informativne liste ponude kredita potrošačima te dao preporuku kreditnim institucijama da potrošačima ponude fiksnu kamatnu stopu pri dugoročnom kreditiranju radi ublažavanja rizika od mogućeg rasta kamatnih stopa

Vujčić je kazao da je HNB pokrenuo informativnu lista za potrošače, u kojoj će imati priliku vidjeti usporedno kreditne uvjete koje različite banke nude na jednom mjestu.

To će, pojasnio je, biti moguće za sve glavne skupine kredita. Po sedam različitih karakteristika tih kredita moći će pretraživati uvjeti po iznosu koji banke nude, po kamatnim stopama efektivnima, po fiksnoj marži i valutama, naveo je.

Informativna lista moći će se vidjeti na internetskoj stranici HNB-a, a aplikacija za to moći će se skinuti na mobitel.

Vujčić je kazao i da će se aplikacija nadopuniti tečajnom listom, a na proljeće i informacijama o naknadama koje pojedine banke naplaćuju za standardizirane usluge u platnom prometu, istaknuvši da se razlike u naknadama ponekad ogromne.

'Budući smo mišljenja da je transparentno informiranje potrošača najbolja zaštita potrošača, uvjereni smo da će to utjecati i na pad tih cijena tamo gdje su visoke, odnosno na standardizaciju ponude', izjavio je Vujčić.

  • +3
HNB-ova informativna lista banaka i štedionica Izvor: Screenshot / Autor: HNB

Istaknuo je i kako je HNB  izdao preporuku bankama za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranog

kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača i to na način da ponude potrošačima fiksne kamatnih stopa za kredite s preostalim dospijećem iznad 7 godina, gdje je kamatni inducirani rizik najveći u budućnosti.

Detaljni test aplikacije pronađite OVDJE