VRIJEME IM CURI

Evo koliko dana ima HNB za objavu nezakonitosti oko franka

20.10.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatskoj narodnoj banci od srijede je počeo teći rok od osam dana u kojem Udruzi Franak moraju dostaviti podatke o nezakonitostima u poslovanju banaka u provedbi konverzije kredita u švicarskim francima u eurske kredite

Središnjoj banci objavu podataka do iduće srijede nalaže presuda Visokog upravnog suda kojom je pak odbijena tužba HNB-a koji nije želio objaviti te podatke navodeći kako oni spadaju u domenu bankarske tajne.

Udruga Franak u početku ovog spora tražila je od HNB-a da objavi je li ona pokrenula nadzor nad bankama koje su obveznice konverzije; ako je pokrenula nadzor, da objavi nad kojim bankama i kada je on pokrenut, jesu li utvrđene nezakonitosti u konverziji; jesu li pokrenute mjere i o kojim bankama se radi i, konačno, jesu li pokrenuti prekršajni postupci protiv banaka.

HNB se branio kako su te informacije zaštićene trima zakonima: Zakonom o kreditnim institucijama Zakonom o potrošačkom kreditiranju te Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci. U skladu s tim zakonima HNB je dva puta, na ukupno pet zahtjeva Udruge Franak, odgovorio na upite, a za preostala tri upita proveo je test razmjernosti i javnog interesa te utvrdio da bi javnim odgovorom prekršio tri navedena Zakona.

No Visoki upravi sud napravio je presedan i HNB-u naložio objavu iako je HNB u svojoj 'Polugodišnjoj informaciji' objavio kako je zaprimio i obradio više od 2251 prigovora potrošača; izmijenjeno je 27.220 aneksa ugovora o kreditu nakon što su iz njih isključene sporne odredbe; izrađena su 6954 nova, tj. ponovljena izračuna konverzije, ponuđena klijentima dviju banaka; za 400 klijenata jedne banke ispravljeni su izračuni korištenjem kamatne stope na točan datum, a 544 nova izračuna konverzije dostavljena su i klijentima s otkazanim kreditima. Naposljetku, pokrenute su formalne mjere protiv banaka u slučajevima utvrđenih nezakonitosti (zapisnici, rješenja i prekršajni postupci) – HNB je izdao pet zapisnika i dva rješenja, a pokrenuta su i tri prekršajna postupka.

Franak: Razotkrijte bankare!

No Udruga Franak nije bila zadovoljan objavom tih podataka, već traži i imena banaka koje su u prekršaju:

'HNB je to nezakonito odbijao učiniti već punih 10 mjeseci pravdajući se da su nezakonita postupanja banaka poslovna tajna koju ne smije odati. Samovolji, prikrivanju nezakonitosti i izigravanju zakona došao je konačno kraj jer je Visoki upravni sud utvrdio kako pitanje posluju li banke u Hrvatskoj nije pitanje koje se tiče samo Udruge Franak i kreditnih dužnika, već svih građana Republike Hrvatske', priopćeno je iz udruge Franak.

U HNB-u su pak iznenađeni sudskim presedanom: 'Presuda Visokoga upravnog suda iznimno je važna jer je njome, ocijenivši javni interes prevladavajućim, prvi put sud RH donio odluku kojom se tajni i povjerljivi bankovni i supervizorski podaci kojima raspolaže HNB, a koji su kao takvi propisani u trima spomenutim zakonima i za koje je HNB u provedenom testu razmjernosti utvrdio da preteže obveza čuvanja tajnosti, moraju otkriti u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama. U tom smislu, riječ je o presedanu u sudskoj praksi o bankovnoj superviziji koji bi mogao imati znatne učinke u budućnosti.'

HUB: Što je sa slobodama i pravima građana?

Prema razumijevanju Hrvatske udruge banaka, koja nije dijelom ovog postupka, pravna pitanja koja su razmatrana u ovom predmetu daleko prelaze okvire konkretnog zahtjeva za ostvarivanjem prava na pristup informacijama.

'Njihovo valjano rješenje i ovime zasnovana sudska praksa imat će dalekosežne posljedice na ustavnopravne garancije sloboda i prava građana i pravnih osoba u bilo kojem od područja u kojima tijela javne vlasti raspolažu njihovim zakonski zaštićenim tajnim podacima, a čije je razotkrivanje na temelju navedenog Zakona načelno ovlaštena tražiti upravo 'svaka domaća ili strana fizička i pravna osoba'', smatraju pravnici u HUB-u.

Podsjećaju i da je najveći dio naputaka HNB-a za promjenama u procesu konverzije prihvaćen i realiziran od strane banaka. Za dio preostalih pokrenutih prekršajnih postupaka, eventualna prekršajna odredba može se utvrditi tek pravomoćnom sudskom odlukom.

'To je u skladu s osnovnim ustavnim načelom o presumpciji nedužnosti pa do tada ne možemo govoriti da su određene banke kršile zakon. Smatramo da je konverzija provedena u maksimalno mogućem roku i na temelju brzinskog zakona koji je određenom dijelu nedovoljno precizno ostavio prostora za različita tumačenja odredbi i postupanja u definiranju novih uvjeta', rekli su nam u HUB-u.