šefica mmf-a:

Eurozona bi trebala osnovati fond za 'crne dane'

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2018 13:25
  • Objavljeno 26.03.2018 u 13:25
Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Eurozona bi trebala osnovati fond 'za crne dane' radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada gospodarskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prema pisanju britanskih medija

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva.

Upozorila je ipak na "druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete", izdvajajući "jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma".

>>> Ovdje pročitajte sve o jednoj od najmoćnijih žena na svijetu, šefici MMF-a Christine Lagarde

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržšta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a. Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njezin prijedlog o osnivanju 'fonda za crne dane' predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije.

U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je. Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a.

Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u 'crnim danima'. Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

  • +14
  • +11

Šefica MMF-a Christine Lagarde

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priljev financijskih kompanija u Europu nakon Brexita.

"Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge tvrtke za financijske usluge vjerojatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent", kazala je Lagarde.

Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije.

"Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru", dodala je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!