PRIHVAĆEN NACRT UGOVORA

Europska komisija dala DIV-u zeleno svjetlo za splitski škver

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.08.2012 14:43
  • Objavljeno 17.08.2012 u 14:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska komisija prihvatila je izmjenu i dopunu programa restrukturiranja i nacrta ugovora o privatizaciji Brodosplita, čime je uklonjena i posljednja ozbiljna prepreka za prelazak tog brodogradilišta u vlasništvo samoborskog DIV-a

Ministarstvo gospodarstva zaprimilo je danas odluku Europske komisije o prihvaćanju izmjena i dopuna programa restrukturiranja i nacrta ugovora o privatizaciji Brodosplita, priopćeno je iz toga ministarstva.

Sukladno dogovorenim rokovima, 16. srpnja 2012. godine Republika Hrvatska je Europskoj komisiji dostavila potrebnu dokumentaciju, koja je u redovnoj proceduri prihvatila odluku o prihvaćanju izmjena i dopuna programa restrukturiranja i nacrta ugovora o privatizaciji Brodosplita, navodi se u priopćenju.

Samoborski DIV Tvornica vijaka predao je ponudu za kupnju dionica Brodograđevne industrije Split 19. svibnja 2010. godine. Zaključkom Vlade od 2. rujna 2010. godine odlučeno je da se za tu splitsku tvrtku nastave pregovori s DIV-om kao ponuditeljem, navodi se dalje u priopćenju Ministarstva.

Ponuditelj je nastavio usuglašavanje programa restrukturiranja brodogradilišta s konzultantima Europske komisije, što je dovelo do konačnog odobrenja programa 25. veljače 2011. godine. Nakon toga razmijenjeno je nekoliko prijedloga i protuprijedloga bez donošenja odluka, kao i definiranja pretpostavki za njihovo donošenje od strane države.

Početkom ove godine ponovo se intenziviraju pregovori i ponuditelju se daje rok do kraja veljače da izvrši dodatno dubinsko snimanje (due dilligence) zbog proteka vremena od trenutka podnošenja ponuda. Ponuditelj je obavio dubinsko snimanje u društvu u razdoblju od 21. do 24. veljače 2012.

Vlada RH je 22. ožujka 2012. donijela odluku kojom se ponuda DIV-a za kupnju 8.073.568 dionica društva Brodograđevna industrija Split d.d. prihvaća i nastavlja rad na privatizacijskom ugovoru.

Odluku o tome treba u redovnoj proceduri donijeti i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, sukladno čl. 11. Zakona o državnim potporama. Postupak odobrenja i donošenja rješenja je u tijeku, zaključuje se u današnjem priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi