BIC MAC INDEX

Euro precijenjen, a kuna podcijenjena prema dolaru

06.02.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Prema Big Mac Indexu, kojim britanski tjednik The Economist mjeri snagu pojedinih valuta, euro je u siječnju bio precijenjen u odnosu na dolar za 11,7 posto, a po istom kriteriju kuna je podcijenjena za 26,5 posto

Od 1986. The Economist računa Bic Mac Index kao pojednostavljeno mjerilo jačine pojedinih valuta. Pretpostavka je da bi Big Mac, kao standardizirani proizvod koji se prodaje u više od 100 zemalja, trebao koštati jednako u dolarskoj protuvrijednosti. Ukoliko je Big Mac u nekoj zemlji skuplji nego u SAD-u, to znači da je valuta te zemlje precijenjena u odnosu na dolar i obrnuto.

Kuna podcijenjena

Kada bismo u jednostavni Big Mac Index uključili kunu, pokazalo bi se da je, unatoč drugačijoj percepciji velikog dijela hrvatske poslovne zajednice, hrvatska valuta podcijenjena u odnosu na dolar za 26,5 posto. Naime cijena Big Maca u Hrvatskoj je 18 kuna, što preračunato po srednjem tečaju iznosi 3,21 dolar. Izraženo u američkoj valuti, cijena najpoznatijeg hamburgera u Hrvatskoj je otprilike ista kao u Latviji, a još uvijek je osjetno niža nego u Češkoj i Mađarskoj.

Primjerice prosječna cijena Big Maca u Americi na početku 2013. bila je 4,37 dolara, a u Kini samo 2,57 dolara po tržišnim tečajevima. Dakle standardni Big Mac Index kaže da je juan podcijenjen za 41 posto u odnosu na dolar.

Naravno, navedenu pretpostavku treba uzeti s rezervom jer se jedinični troškovi rada, cijene ulaznih proizvoda i porezi razlikuju od zemlje do zemlje. Zato je od prošle godine, uz standardni indeks, The Economist počeo izračunavati prilagođeni indeks, po kojem se pariteti kupovne moći korigiraju prema bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika. Prema tako prilagođenom indeksu, kineski juan i dalje je podcijenjen prema dolaru, ali samo 2,5 posto.

U Big Mac Index uvršteno je 50 svjetskih valuta. Prema standardnom Big Mac Indexu, najprecjenjenija valuta je venecuelanski bolivar jer u Venezueli Big Mac košta 9,08 dolara. Očekivano, znatno su precijenjene i valute europskih visokorazvijenih zemalja, norveška kruna (+79,6 posto), švedska kruna (+74,5 posto) i švicarski franak (+63,1 posto). Za razliku od prošle godine, precijenjen je postao i euro. Kako Big Mac u eurozoni prosječno košta 4,88 dolara, euro je precijenjen u odnosu na dolar za 11,7 posto.

Prema kriterijima jednostavnog Big Mac Indexa, najpodcjenjenija je indijska rupija (-61,8 posto) jer je cijena najpoznatijeg hamburgera u Indiji svega 1,67 dolara.

Kada se promatra Big Mac Index prilagođen prema BDP-u, znatno više zemalja ima precijenjene valute u odnosu na dolar. Najskuplji Big Mac, a time i najprecjenjenije valute imaju Brazil (+92,3 posto), Kolumbija (+79,2 posto) i Turska (+68,4 posto). Euro je po tom kriteriju precijenjen čak 20,8 posto.

Prema prilagođenom Big Mac Indexu, najpodcjenjenije valute u odnosu na američki dolar su hongkonški dolar (-42,3 posto), indijska rupija (-32,8 posto) i južnoafrički rand (-26,2 posto).