AMERIČKA INFLACIJA USPORILA

Euro ojačao; ipak ranjiv na rizik grčkog bankrota

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2011 18:46
  • Objavljeno 15.09.2011 u 18:38
euro kriza

euro kriza

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Euro je ojačao u četvrtak na međunarodnim tržištima jer su Njemačka i Francuska potvrdile da Grčka ostaje u eurozoni, čime je otklonjen rizik njezinog skorog bankrota, no mogućnost da se to dogodi u budućnosti čini ga osjetljivim na daljnje prodaje. Stopa inflacije u SAD-u blago je oslabila u kolovozu zahvaljujući sporijem rastu cijena benzina i nepromijenjenoj razini troška kupovine novih automobila, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada

Euro je tako nakratko dosegnuo 1,3826 dolara nakon što je zajednička izjava Njemačke i Francuske ojačala nade u skoru isplatu nove tranše pomoći Grčkoj, čime bi se izbjegao njezin stečaj. Kasnije se njime uglavnom trgovalo po tečaju od oko 1,38 dolara.

U odnosu na švicarski franak bio je na dobitku 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2055 franaka. Spustio se s najviše današnje razine od 1,2094 franka, ali se i dalje drži iznad granice od 1,2 franka za euro koju je švicarska središnja banka (SNB) nedavno utvrdila kako bi obuzdala njegov snažan uzlet.

Jedinstvena europska valuta spustila se s najviših današnjih razina prema franku premda je SNB ponovio da će zauzdavati uzlet franka prema euru, jer ulagači preispituju koliko će dugo banka moći provoditi takvu monetarnu politiku.

Zbog slabljenja bojazni od skorašnjeg bankrota Grčke euro je odskočio u odnosu na dolar s najnižih sedmomjesečnih razina, od 1,3495 dolara, zabilježenih u ponedjeljak, no ulagači su i dalje na oprezu jer ih brine da bi takav događaj mogao izazvati veliku financijsku krizu u eurozoni, pa su spremni prodavati euro i drugu rizičnu imovinu nakon svakog uzleta.

'Strah od kaotičnog restrukturiranja Grčke razlog je slabljenja eura. Ta razina alarma i panike je oslabjela, ali je oslabjela samo na temelju trunke olakšanja', kazao je Paul Frank, valutni strateg u Societe Generaleu.

'Tržište treba nove konkretne događaje u skorijem roku jer će inače euro prema dolaru umjesto jačanja prema 1,4 dolara ponovno kliziti prema 1,35 dolara', kazao je, dodajući da bi novi otponac za prodaje eura mogla biti situacija ako Grčka ne dobije novu pomoć.

Euro pritišću sve veće bojazni da će se kriza proširiti na veća gospodarstva, a pokrenuti su i razgovori o uvođenju zajedničke obveznice eurozone koje bi pomoglo vratiti povjerenje u eurozonu. Takvoj zamisli snažno se protivi Njemačka.

Američka inflacija usporila u kolovozu

Stopa inflacije u SAD-u blago je oslabila u kolovozu zahvaljujući sporijem rastu cijena benzina i nepromijenjenoj razini troška kupovine novih automobila, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu, na 76,57 jena.

Ministarstvo je priopćilo da je indeks potrošačkih cijena porastao u prošlom mjesecu za 0,4 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u srpnju.

Analitičari su očekivali rast za 0,2 posto.

Cijene hrane zabilježile su najveći rast od ožujka, skočivši za 0,5 posto. U srpnju uvećane su za 0,4 posto.

Cijene benzina bile su više 1,9 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Temeljni indeks potrošačkih cijena (CPI), koji ne uključuje hranu i energiju, porastao je za 0,2 posto, nakon istog postotnog rasta u srpnju. Njegov rast ograničile su neporomijenjene cijene novih automobila drugi mjesec zaredom. U svibnju automobili su znatno poskupjeli zbog poremećaja u lancu opskrbe povezanog s katastrofalnim potresom u Japanu.

Manevarski prostor proizvođača u određivanju cijena sužen je jer se potrošači bore s visokom nezaposlenošću od 9,1 posto. Stoga se inflacija za sada ne smatra prijetnjom za gospodarstvo koje je jedva ostvarilo rast u prvoj polovici godine.

Na godišnjoj razini temljni indeks potrošačkih cijena porastao je u kolovozu za 2,0 posto, što je njegov najveći rast od studenoga 2008.

Ukupne potrošačke cijene porasle su za 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, po najvišoj stopi od rujna 2008.

ECB opskrbljuje banke dolarima

Europska središnja banka objavila je u četvrtak da će banke opskrbiti dolarima putem tromjesečnih zajmova koje će dodjeljivati na aukcijama do kraja godine

ECB je priopćio da je tromjesečne zajmove odlučio plasirati u suradnji s američkom središnjom bankom, britanskom središnjom bankom (BoE), japanskom središnjom bankom i Švicarskom narodnom bankom (SNB).

Bankovne dionice u posljednje su vrijeme pod pritiskom prodaja zbog strahova da banke imaju problema u međusobnom kratkoročnom kreditiranju. Krediti središnjih banaka ublažili bi taj pritisak.

Aukcije kredita bit će održane u listopadu, studenom i prosincu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi