34 MILIJARDE EURA

EU želi pomoći Ukrajini zamrznutom ruskom imovinom, ali ima jedna caka: 'Sve što potrošimo morat ćemo vratiti Moskvi, i to s kamatama'

27.01.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Pravna služba Europske unije (EU) tvrdi da blok može legalno koristiti najmanje 33,8 milijardi eura zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. Diplomatima su iz pravne službe navodno pojasnili da je takav plan 'zakonski primjenjiv' sve dok imovina nije oduzeta i ako se ispune određeni uvjeti. To uključuje vremenski okvir, korištenje likvidne imovine i jasno stajalište da će glavnica i kamate biti vraćene Rusiji u nekom trenutku

EU je već ranije razmatrao mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine nakon invazije na Ukrajinu, no prijedlog se smatra kontroverznim i rasprave su tek u početnoj fazi, doznaje Bloomberg. Dužnosnici EU-a i neke zemlje članice zabrinuti su zbog pravnih temelja takvog poteza i mogućeg presedana, pogotovo kad je riječ o zamrznutoj imovini ruske središnje banke.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je ranije kako želi 'da Rusija plati razaranja u Ukrajini zamrznutim novcem oligarha i imovinom svoje središnje banke'. Dužnosnici skupine G-7 i EU-a su pak ustvrdili da je pravni temelj za zapljenu sredstava ruske središnjeg banke i njihovo preusmjeravanje u Ukrajinu - nejasan.

Umjesto toga, kao prvi korak razmatra se korištenje ruske imovine na razini EU-a i međunarodnoj razini za regeneriranje povrata koji bi se mogao iskoristiti za financiranje obnove Ukrajine. Svjetska banka procjenjuje da će to koštati najmanje 350 milijardi dolara.

Premda pravnici u EU u tome vide prostor za napredak, Europska komisija rezervirana je zbog složenosti te operacije i zakonske utemeljenosti korištenja zamrznute imovine. S druge strane neki dužnosnici smatraju da bi takav proces trebalo provesti u suradnji sa skupinom G-7.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Izvršno tijelo EU-a također je upozorilo da će biti teško donijeti odluku dok ne bude jasan opseg imovine koja bi se mogla koristiti te da je najprije treba locirati. Neke procjene pokazuju da imovina ruske središnje banke zamrznuta u inozemstvu iznosi 300 milijardi dolara, a dužnosnici procjenjuju da se oko 33,8 milijardi eura od toga nalazi na računima u Uniji, piše Bloomberg.

Također, upravljanje ruskom imovinom povezano je s određenim rizicima. Tijekom rasprave s veleposlanicima EU-a, pravnici su upozorili da će novac, ako dođe do gubitka u procesu dok blok upravlja ruskom imovinom, kasnije morati biti vraćen iz proračuna EU-a ili zemalja članica.