KRPANJE PRORAČUNA

EU bez dogovora o porezu na banke

eurodom

eurodom

Izvor: Cropix / Autor: Kruno Kartus

Ministri financija država članica Europske unije na današnjem se sastanku nisu uspjeli dogovoriti o načinu primjene poreza na financijske transakcije pomoću kojeg bi vlade trebale lakše zakrpati proračunske praznine

Razgovarali su o dvije varijante poreza na banke. Prema jednoj oporezovane bi bile financijske transakcije kao što su kupovina dionica ili obveznica, a prema drugoj na udaru poreznika našli bi se bankarski profiti i bonusi. Nijedna od opcija nije prihvaćena, pa na razini EU bankarski porez ostaje nereguliran.

Njemačka i Francuska se zalažu za uvođenje ovog poreza, ako je potrebno i bez suglasnosti zemalja izvan Unije. Napori da se uključe i zemlje izvan Europske unije propale su u lipnju na summitu skupine zemalja G20 u Kanadi. Osim toga, danas je bilo riječi i o svojevrsnom 'porezu' na bankarsko poslovanje, radi se o novcu koji banke uplaćuju u posebni fond iz kojeg će se (u slučaju nove krize) financirati njihovo spašavanje. Njemačka je takav porez već prihvatila.

U borbi protiv dugova članica Unije, ministri financija prihvatili su odluku o pooštrenom nadzoru proračuna. Od iduće godine sve članice EU-a morat će Bruxellesu priložiti svoje planove proračuna.

Prema riječima šefa eurozone, Jean-Claude Junckera, ministri financija članica Europske unije moraju imati u vidu automatske sankcije za zemlje koje su prekoračile proračunski deficit. Za automatske kazne za zemlje koje prekrše granicu deficita zalaže se i povjerenik za financije Olli Rehn.

'Slažemo se da trebaju vjerodostojne sankcije. To je kao u nogometu. Neće funkcionirati ako igrači koji su počinili prekršaj, raspravljaju sa sucem o pravilima', koristio je povjerenik nogometni rječnik.

Europska unija je u potrazi za idejama kako reformirati Međunarodni monetarni fond (MMF). Na rubu sastanka Vijeća ministara financija EU-a naglašeno je da Europska unija mora nastupiti jedinstveno oko MMF-a, jer SAD želi manji utjecaj Europljana u upravnom odboru Međunarodnog monetarnog fonda.

Austrijski vicekancelar Josef Pröll u Bruxellesu je izjavio kako Europa ne smije popustiti pod pritiskom. Zahtjevi Kine i drugih zemalja su porasli, ali MMF se upravo zbog toga nalazi pred reformom i novom preraspodjelom snaga.

'Pri tome Europa ne smije dopustiti da je drugi (pre)gaze', rekao je austrijski ministar.

MMF pomaže članicama u kriznim situacijama pružanjem kratkoročnih kredita. SAD u MMF-u imaju udio glasova od 17 posto, Japan i Njemačka po 6 %. 27 zemalja članica EU-a zajedno raspolažu u MMF-u sa 32 glasa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi