TRŽIŠTE KAPITALA

Erste banka izdala prvu zelenu 'preferred senior' obveznicu

24.01.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Erste banka izvijestila je u srijedu da je uspješno zaključila izdanje inauguralne tzv. zelene "preferred senior" obveznice na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem pet godina uz mogućnost opoziva nakon isteka četiri godine.

Izdanje obveznice realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 4,875 posto te prinos od 4,901 posto. Obveznica će biti uvrštena na Službeno tržište Bečke burze, a zajednički agenti izdanja bili su BNP Paribas SA, Citigroup, Erste Group AG i Societe Generale, istaknuto je.

"Predmetna obveznica izdaje se u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Republike Hrvatske", naveli su iz Erste banke.

Napominju da je izdanje realizirano u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), kao sastavnog dijela EU-ovog regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata.

"Radi se o ukupno osmom po redu izdanju obveznica Erste banke na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, čime je banka još jednom potvrdila svoju poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj", naglasili su.

Izdanje je bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom i domaćem tržištu, a iz banke su istaknuli da je interes u jednom trenutku premašio iznos od tri milijarde eura.

U konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovali su investicijski fondovi s udjelom od 68 posto, zatim osiguravajuće kuće s 11 posto, banke s devet posto, dok su ostale kategorije ulagatelja sudjelovale s 12 posto udjela. U izdanju je sudjelovalo više od 200 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju, priopćio je Erste.