analiza švicaraca

Ekonomske posljedice rata u Ukrajini bit će za nekoliko godina još teže

22.09.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini zakočio je gospodarski rast u Europi i 'znatno' raspirio inflaciju, a posljedice će za nekoliko godina biti još teže, pokazala je u petak studija švicarske središnje banke

Od ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu u veljači prošle godine Europa bilježi skok cijena energije, previranja na financijskim tržištima i oštar pad ruskog i ukrajinskog gospodarstva, navodi se u izvješću.

Analizirajući utjecaj rata na gospodarstva Njemačke, Britanije, Francuske, Italije i Švicarske, studija je pokazala da bi aktivnost, da Rusija nije napala Ukrajinu, bila u četvrtom kvartalu prošle godine veća za 0,1 do 0,7 posto.

Inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, bila bi u tim zemljama niža za 0,2 do 0,4 posto, navodi se.

"Negativne posljedice rata vjerojatno će biti daleko veće u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, posebno u realnom gospodarstvu", zaključak je studije.

"Za jednu do dvije godine taj će učinak vjerojatno biti otprilike dvostruko jači", procjenjuju u švicarskoj središnjoj banci.

U Europi najteži udarac pretrpjela je Njemačka čiji bi BDP bio 0,7 posto veći, a inflacija 0,4 posto niža u četvrtom tromjesečju 2022. da Rusija nije napala Ukrajinu niti joj zaprijetila, navodi se u studiji.

Britanski BDP bio bi također veći za 0,7 posto, a inflacija niža za 0,2 posto.

Francuska bi imala inflaciju nižu za 0,3 posto, a BDP veći za 0,1 posto, a u Italiji bi inflacija bila slabija za 0,2 posto, a BDP veći za 0,3 posto.

Švicarski BDP bio bi također veći za 0,3 posto dok bi inflacija bila slabija za 0,4 posto da nije bilo rata, dodaje se u studiji.

Rat je prema izračunima negativno utjecao i na SAD, čije bi gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju bilo snažnije za 1,3 posto, a inflacija slabija za 0,4 posto da ruske postrojbe nisu ušle u Ukrajinu, pokazuje izvješće švicarske narodne banke.