70. ROĐENDAN INSTITUTA

EIZ: U 2010. blagi rast BDP-a od 0,4 posto

03.11.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Uoči današnje svečanosti na kojoj će obilježiti 70. rođendan, analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta objavili su novi broj publikacije Croatian Economic Outlook u kojoj prognoziraju blagi rast BDP-a od 0,4 posto u idućoj godini. Do blagog oporavka hrvatskog gospodarstva doći će zahvaljujući jačanju međunarodnih tokova kapitala, povratku povjerenja potrošača i obnavljanja inozemne potražnje

Iako je u drugom tromjesečju zaustavljen pad aktivnosti, oporavak ne treba očekivati prije početka iduće godine, a kada i dođe, on će biti spor i nestabilan, navodi se u najnovijim prognozama Ekonomskog instituta. Stoga se ove se godine očekuje pad BDP-a od pet i pol posto. Zahvaljujući postupnom oporavku globalnog gospodarstva, uskoro bi trebalo doći do jačanja međunarodnih tokova kapitala, povratka povjerenja potrošača i obnavljanja inozemne potražnje. To bi, uz odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku, trebalo omogućiti blagi oporavak hrvatskog gospodarstva sljedeće godine.

Analitičari Ekonomskog instituta procjenjuju da bi rast BDP-a u 2010. mogao iznositi 0,4 posto. Međutim, tržište rada će i u idućoj godini biti suočeno s negativnim kretanjima, premda blažim nego ove godine. Procjene govore da će stopa registrirane nezaposlenosti narasti s prosječnih 14,8 posto u 2009. na 15,6 posto u 2010. godini.

Projicirana su kretanja osjetljiva na brojne rizike i izazove. Jedan od ključnih je kontrola javnih financija uz provođenje nužnih strukturnih reformi. Čini se da je zastoj u pregovorima s EU-om prevladan, ali će biti potrebno uložiti još puno napora kako bi se oni završili.

Analitičari Ekonomskog instituta predstavit će najnovije ekonomske prognoze na današnjoj svečanosti u zagrebačkom Westinu, na kojoj će institut obilježiti 70 godina uspješnog djelovanja.

Tom prigodom će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs govoriti o značaju znanstvenih istraživanja u polju ekonomije za ostvarivanje ciljeva znanstvene politike Republike Hrvatske te ukazati na važnost neovisnih primijenjenih ekonomskih istraživanja za razvoj gospodarstva.

Na svečanosti će istraživači Instituta prikazati razvoj Instituta kroz burnu povijest, predstaviti svoje publikacije, kao i mlade znanstvenike čiji su entuzijazam i posvećenost istraživanju jamstvo znanstvene izvrsnosti Instituta u budućnosti.