146,2 MILIJUNA EURA

EBRD razmatra zajmove za HE Ombla i kaštelanski zaljev

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.05.2011 16:16
  • Objavljeno 25.05.2011 u 16:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) razmatra odobravanje do 123,2 milijuna eura vrijednog zajma za financiranje izgradnje hidroelektrane Omba i zajma vrijednog 23 milijuna eura za završnu fazu projekta zaštite okoliša u Kaštelanskom zaljevu, objavljeno je na bančinim internetskim stranicama

EBRD razmatra odobravanje zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za izgradnju hidroelektrane Ombla, u Rijeci Dubrovačkoj, snage 68 megavata. Ukupni troškovi tog projekta procijenjeni su na 152,4 milijuna eura, a udio EBRD-a u financiranju bio bi do 123,2 milijuna eura.

Bančin Upravni odbor o odobravanju zajma odlučivat će 27. rujna, najavljuje se u najnovijoj informaciji EBRD-a u procesu odobravanja projekta. Kako se doznaje u HEP-u, to nema utjecaja na dinamiku planiranih aktivnosti.

Naime, EBRD je sredinom siječnja ove godine objavio opću obavijest o nabavi roba, radova i usluga u vezi s izgradnjom HE Ombla u kojoj su najavili i da je očekivani početak javnog nadmetanja za ugovaranje drugo tromjesečje 2011. godine.

HE Ombla, snage 68 megavata, bit će prva podzemna elektrana u Hrvatskoj, i svi će ključni dijelovi elektrane, a to su akumulacija, brana, strojarnica i rasklopište biti smješteni u podzemlju.

EBRD je na svojim internet stranicama objavio i da razmatra odobravanje zajma za investiranje završne faze projekta zaštite okoliša u Kaštelanskom zaljevu (EKO projekt), vrijednog 23 milijuna eura.

O zajmu će bančin Upravni odbor odlučivati 12. srpnja.

Zajam bi se odobrio splitskoj komunalnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija, koja je u 57-postotnom vlasništvu Grada Splita, a preostali udjel u svom vlasništvu ima 10 manjih gradova iz okolice Splita.

Eko projekt pokriva gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir. Završna faza tog projekta podrazumijeva proširenje i nadogradnju mreže kolektora za pročišćavanje otpadnih voda u Kaštelanskom zaljevu, kako bi se postigla puna optimizacija novoizgrađenog sustava te udovoljilo EU direktivama. Ukupne troškove tog posla EBRD procjenjuje do 26,3 milijuna eura

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi