novi početak

Đuro Đaković: Vlada donijela paket odluka vezan uz restrukturiranje

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2022 16:23
  • Objavljeno 04.02.2022 u 16:23
Đuro Đaković

Đuro Đaković

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Tvrtka Đuro Đaković u petak je izvijestila da je Vlada na jučerašnjoj sjednici donijela paket odluka koje se odnose na restrukturiranje Đuro Đaković grupa

U objavi na Zagrebačkoj burzi iz Đure Đakovića navode kako su su informirani od Ministarstva gospodarstva da je "Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 3. veljače donijela paket odluka koje se odnose na restrukturiranje Đuro Đaković grupe".

"Navedeni paket obuhvaća, između ostalog, odluku o prihvaćanju Programa restrukturiranja društva Đuro Đaković grupa d.d., odluku o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina, te odluku o suglasnosti za kupnju dionice i pretvaranje potraživanja u temeljni kapital društva", navodi slavonskobrodska kompanija.

Napominje i kako su, sukladno jučerašnjem priopćenju Vlade, "navedeni dokumenti klasificirani kao povjerljivi te ih Vlada RH nije u mogućnosti objaviti".

Tvrtka će, kako su naveli, o svim dodatnim relevatnim okolnostima i dalje pravovremeno izvijestiti javnost.

Inače, Europska komisija je potkraj prosinca prošle godine odobrila Hrvatskoj da grupaciji Đuro Đaković d.d. dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, navela je tada Komisija.

"Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura. Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura. Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković, koji će novčanim sredstvima i sinergijama te svojim iskustvom i poznavanjem tržišta poduprijeti različite aspekte restrukturiranja", navela je Komisija u priopćenju o odobrenju potpore. 

Komisija je također utvrdila da je potpora primjerena, jer se njome podupire sveobuhvatan plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., i razmjerna, jer vlastiti doprinos iznosi više od 50 posto troškova restrukturiranja, a grupacija i ulagač osigurali su ga po tržišnim uvjetima.

Također su, kako bi se ograničilo moguće narušavanje tržišnog natjecanja na tržištu teretnih vagona na kojem grupacija posluje, uvedene kompenzacijske mjere tako što je likvidirano društvo kći Đuro Đaković Industrijska rješenja, čime se grupacija povukla s tržišta projektnog inženjeringa i prekinuta je proizvodnja triju vrsta vagona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!