POTPISAN UGOVOR

Đuro Đaković s Norvežanima razvija novo oružje

12.10.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Đuro Đaković grupa danas je s norveškom grupacijom Kongsberg potpisala ugovor o razvoju i komercijalizaciji daljinski upravljane 30 milimetarske oružne stanice 'Protector Medium Caliber RWS', priopćeno je iz Đure Đakovića

Riječ je, kako se navodi, o potpuno novom proizvodu najviše tehnološke razine na svjetskom tržištu s velikim tržišnim potencijalom zbog povećane potražnje za naoružanjem srednjeg kalibra na borbeno oklopnim vozilima na svjetskom tržištu.

Divizija 'Obrana' Đuro Đaković grupe ovim je partnerstvom ušla u malobrojno društvo svjetskih proizvođača obrambene tehnike najviše svjetske razine, ističe se u priopćenju.

U Đakovićevim pogonima proizvodit će se svi dijelovi koje proizvodni proces trenutno omogućuje te će se izvoditi montaža i kompletna integracija oružne stanice na borbeno oklopna vozila čiju je proizvodnju Đuro Đaković grupa preuzela od finske Patrie

Prema sporazumu potpisanom s Kongsbergom, zainteresiranim kupcima diljem svijeta će se uz opciju kupnje oružne stanice nuditi i cjeloviti proizvod, a to je oružna stanica montirana na borbeno oklopno vozilo proizvedeno u partnerstvu Patrie i Đuro Đaković grupe.

Svjetska premijera testiranja oružne stanice bojevom municijom održat će se u Hrvatskoj, krajem studenoga na vojnom poligonu Gašinci. Testiranju će prisustvovati delegacije iz brojnih zemalja potencijalnih kupaca, izvještava se u priopćenju.

Dodaje se da je sporazum o partnerstvu za oružne stanice srednjeg kalibra nadogradnja postojeće suradnje grupacije Kongsberg i Đuro Đaković grupe koja traje od 2010. godine, a realizira se kroz ugradnju 12,7 milimetarske daljinski upravljane oružne stanice koju je Ministarstvo obrane odabralo kao primarno naoružanje za borbeno oklopno vozilo Patria.

Kongsberg grupa je industrijska grupacija specijalizirana za rješenja u područjima naftne, zrakoplovne i svemirske industrije, pomorskog sektora te obrane. Prošlu godinu završila je s više od dvije milijarde eura prihoda, od čega je 80 posto ostvarila izvan Norveške. Zapošljava gotovo 6.700 ljudi u 25 zemalja i jedan je od vodećih svjetskih dobavljača obrambenih sistema.