Zlatna košarica

Dukat ponovno društveno odgovorna kompanija godine

15.06.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Po drugi put u posljednjih pet godina Dukat je osvojio prestižnu korporativnu nagradu 'Zlatna košarica' za društveno odgovornu kompaniju godine

U velikoj konkurenciji tvrtki iz FMCG i retail industrije, Dukat je ponovno prepoznat kao društveno odgovorna kompanija godine. Radi se o prestižnoj korporativnoj nagradi koju čitav niz godina dodjeljuje specijalizirani magazin i portal za maloprodaju i sektor robe široke potrošnje Ja TRGOVAC.

'Iznimno nam je drago što smo među dobitnicima 'Zlatne košarice 2023.', no posebno smo ponosni što smo nagradu po drugi put u zadnjih pet godina zaslužili u kategoriji društveno odgovorne kompanije godine. Neke od društveno odgovornih projekata provodimo već više od desetljeća poput edukativnog natječaja 'VOLIM MLIJEKO!', kroz projekte doniranja hrane i pošumljavanja činimo značajan iskorak za zajednicu, dok projektima kružnog gospodarstva, smanjenja plastike u ambalaži i izgradnje solarnih elektrana direktno smanjujemo naš utjecaj na okoliš. Navedene inicijative samo su dio naših rješenja kojima gradimo održivu, zelenu i, vjerujemo, prosperitetnu budućnost', izjavio je direktor Dukata Zoran Ković preuzimajući nagradu.

Inicijative koje su se u području društveno odgovornog poslovanja provodile u 2022., godini za koju je tvrtka dobila priznanje, bile su mnogobrojne, a među najuspješnijima se našao spoj projekta 'VOLIM MLIJEKO!' i akcije pošumljavanja, izgradnja sunčevih elektrana u Zagrebu i Bjelovaru, projekt kružnog gospodarstva te smanjenje plastike i aluminija u ambalaži.

Od crteža do šume

Dukat od 2021. godine svoj dugogodišnji likovni natječaj 'VOLIM MLIJEKO!' veže uz temu važnosti šuma. Tako je u školskoj godini 2021./22. za svaki crtež šume zaprimljen u sklopu natječaja Dukat posadio po jednu sadnicu stabla. Zahvaljujući pristiglim crtežima niknula je šuma od 10.000 sadnica stabala bukve i hrasta lužnjaka u Gorskom kotaru i kod Velike Gorice, a Dukatov je projekt dobio status najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj. Sadnice su sadili i Dukatovi zaposlenici - volonteri, uz podršku zaposlenika Hrvatskih šuma. Akcija pošumljavanja ima i konkretan utjecaj na okoliš i borbu protiv klimatskih promjena. Naime, posađenih 10.000 sadnica samo u prvoj godini rasta 'upilo' je oko 15 tona ugljičnog dioksida iz atmosfere.

Dukat nastavlja pošumljavati i u ovoj godini. U sklopu aktualnog 11. likovnog natječaja 'VOLIM MLIJEKO!' pristigao je rekordan broj dječjih crteža zahvaljujući kojima će Dukat ove jeseni zasaditi čak 11.000 novih sadnica.

Sunčeve elektrane na krovovima zagrebačke i bjelovarske tvornice

Strateški usmjeren k smanjenju potrošnje energije i očuvanju prirodnih resursa, najveća mljekara u zemlji u protekloj je godini ostvarila veliki iskorak u pravcu korištenja zelene energije. Tako je sredinom prošle godine u rad puštena prva Dukatova fotonaponska elektrana snage 800 kW na zagrebačkoj tvornici. Zahvaljujući 2.684 panela postavljenih na gotovo 5.000 m2 krova skladišta, Dukat oko sedam posto električne energije dobiva iz sunca smanjujući ujedno emisiju ugljičnog dioksida za oko 230 tona godišnje. Početkom studenoga, još jedna solarna elektrana puštena je u rad na bjelovarskoj lokaciji. Radi se o elektrani snage 300 kW koja se sastoji od 945 panela postavljenih na 1.750 m2 krova tvornice. Tako sada najveća tvornica sireva u zemlji oko tri posto električne energije dobiva iz sunca, a istovremeno smanjuje ispuštanje ugljičnog dioksida za 90 tona godišnje.

Prvi projekt kružnog gospodarstva

Kako bi doprinio ostvarenju Europskog zelenog plana - klimatski neutralne i održive Europe - Dukat je pokrenuo svoj prvi projekt kružnog gospodarstva. Njime se otpadna višeslojna kartonska ambalaža koja nastaje tijekom proizvodnje u zagrebačkoj i karlovačkoj tvornici ponovno koristi kao sirovina za proizvodnju toaletnih ručnika i papira i njihovih držača koji se vraćaju u Dukat i koriste za osobnu higijenu i održavanje radnih prostora. Projekt je pokrenut u suradnji s talijanskom tvrtkom Lucart koja otpadnu višeslojnu kartonsku ambalažu razdvaja na tri komponente: celulozu, aluminij i polietilen (PE) i dalje upotrebljava kao sirovinu za proizvodnju toaletnih ručnika i papira (celuloza) i držača (aluminij i PE). Ovim je projektom u 2022. godini oporabljena 101 tona otpadne ambalaže čime je Dukat smanjio ispuštanje ugljičnog dioksida za oko 83 tone i spriječio sječu oko 1.300 stabala.

Smanjenje plastike u ambalaži

Jedno od Dukatovih stalnih opredjeljenja za smanjenjem utjecaja na okoliš je i smanjenje količine ambalažnih materijala u pakiranjima proizvoda. Veliki iskoraci na tom polju ostvareni su u 2021. i 2022. godini. U tom su razdoblju uklonjeni aluminijski poklopci s kantica za 'plavo' i 'crveno' kiselo vrhnje od 900 g, što je rezultiralo s 2 g manje aluminija po pakiranju, odnosno s 1,6 tona manje aluminija u ambalaži. Uklonjene su i plastične ručkice s kantica jogurta i kiselog vrhnja (od 450, 800 i 900 g), a smanjena je i debljina PET boce čime je ukupna količina plastike u ambalaži Dukatovih proizvoda u 2022. godini smanjena za 6,6 tona. Zajedno s uklonjenim aluminijskim poklopcima, u prethodne dvije godini iz ambalaže je uklonjeno ukupno 17 tona plastike i aluminija.

Najveći donator hrane u zemlji

Osim ulaganja u projekte usmjerene na zaštitu okoliša, kao najveći otkupljivaču mlijeka u zemlji i tvrtka s više od 110 godina tradicije u otkupu i preradi mlijeka, Dukat je posebno usmjeren na odgovorno i održivo partnerstvo sa svojim kooperantima te poticanje proizvodnje mlijeka i života u ruralnim dijelovima. Nadalje, najveći je donator hrane domaće prehrambene industrije već petu godinu zaredom i ponosni nositelj titule 'Najdonator' koji godišnje donira oko 180 tona mliječnih proizvoda osiguravajući tako oko milijun mliječnih obroka potrebitim građanima diljem zemlje.