MMF UPOZORAVA

Dugovi Grčke i Italije izazvat će paniku na tržištu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2010 11:08
  • Objavljeno 02.09.2010 u 11:04
grčka sindikati blokada trajekt

grčka sindikati blokada trajekt

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je upozorio mnoge bogate zemlje da se približavaju razinama dugova koje bi mogle izazvati paniku na tržištima, dodajući ipak da su pretjerani strahovi da će vlade zbog visoke zaduženosti doći u situaciju da neće moći podmirivati obveze.

U tri izvješća u kojima se procjenjivala razina dugova u 23 razvijene zemlje MMF je upozorio da su Grčka, Italija, Portugal i Japan najviše izloženi takvim opasnostima.

U drugu skupinu ugroženih zemalja MMF je svrstao Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Španjolsku, Island i Irsku.

S druge strane, među zemljama s najviše fiskalnog prostora za uspješno nošenje s potencijalnim novim prijetnjama globalnom gospodarstvu izdvojene su Australija, Danska, Južna Koreja, Novi Zeland i Norveška.

Približavanje gornjim granicama zaduženosti, upozorava MMF, moglo bi potaknuti tržišta da masovno počnu podizati kamatne stope na državne dugove, kao što se to ove godine dogodilo Grčkoj. Ipak, u MMF-u ističu kako zemlje koje su se približile gornjim granicama proračunskih manjkova nisu automatski izazvale negativnu reakciju tržišta.

MMF također napominje da tržišta "u značajnoj mjeri preuveličavaju" rizike da bi neke od tih zemalja mogle biti prisiljene restrukturirati dugove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi