POSLOVNI REZULTATI

DT u gubitku zbog otpisa u SAD-u i Grčkoj

23.02.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom zaključio je četvrto tromjesečje s neto gubitkom od 1,34 milijarde eura zbog otpisa u Sjedinjenim Državama i Grčkoj. Time je njegov gubitak više nego udvostručen u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je iznosio 514 milijuna eura

'Na neprilagođenu neto dobit negativno je utjecao otpis goodwilla u Sjedinjenim Državama, te otpisi goodwilla i imovine, tvornica i opreme u jugoistočnoj Europi, posebno Grčkoj, u iznosu oko 3,3 milijarde eura', navodi DT u priopćenju.

Gotovinska naknada američkog AT&T-a u iznosu 2,3 milijarde eura za propalu akviziciju DT-ovog američkog ogranka u transakciji čija je vrijednost trebala iznositi 39 milijardi dolara nije uspjela nadoknaditi negativan utjecaj tih troškova, ističu u DT-u.

Transakcija je propala zbog prigovora američkog ministarstva financija da bi mogla negativno utjecati na tržišno natjecanje.

Neto prihodi smanjeni su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 3,7 posto, na 14,911 milijardi eura. Od toga na DT-ovo matično tržište, ono njemačko, otpada 6,623 milijarde eura, 5,2 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, a na inozemna tržišta 8,288 milijardi eura, što je 2,4 posto manje nego u posljednja tri mjeseca 2010.

U Hrvatskoj prihodi su u četvrtom tromjesečju iznosili 263 milijuna eura i manji su 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA je uvećan za 15,9 posto i iznosio je 131 milijun eura.

U cijeloj prošloj godini neto dobit DT-a iznosila je 557 milijuna eura, smanjivši se za 67,1 posto u odnosu na godinu ranije. Prihodi su umanjeni za šest posto i iznosili su 58,653 milijarde eura.

U Hrvatskoj prihodi su u cijeloj prošloj godini iznosili 1,084 milijarde eura, što je 5,6 posto manje nego u prethodnoj godini. EBITDA je iznosio 508 milijuna eura i ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na godinu ranije.

U DT-u su za 2011. odlučili isplatiti jednaku dividendu kao i u godini ranije, u iznosu od 70 eurocenti po dionici.

Za tekuću godinu očekuju EBITDA u iznosu oko 18 milijardi eura.

'U 2011. poduzeće je poslovalo u okruženju koje je bilo u svakom pogledu izazovno i to se neće promijeniti u ovoj godini', zaključio je izvršni direktor Rene Obermann.