PRIPREMA ZA ULAGANJA

DT izdaje obveznicu radi održavanja likvidnosti

10.01.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Deutsche Telekom najavio je u četvrtak izdanje obveznice u eurima radi održavanja likvidnosti u kontekstu najavljenih velikih ulaganja koja će srezati raspoloživu gotovinu

Obveznicu će u sklopu važećeg programa izdanja obveznica izdati nizozemski financijski ogranak Deutsche Telekom International Finance B.V., a jamac će biti Deutsche Telekom AG, navodi se u priopćenju.

Vrijednost izdanja nije navedena. U priopćenju se navodi tek da će izdanje obuhvatiti jednu osmogodišnju i jednu 15-godišnju tranšu. Ostali uvjeti bit će objavljeni uskoro, najavljuju iz DT-a.

Početkom prosinca njemački je telekomunikacijski div za naredne tri godine najavio 30 milijardi eura ulaganja u osuvremenjivanje fiksnih i mobilnih mreža ponajprije u matičnoj Njemačkoj i u SAD-u. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja u iznosu 9,8 milijardi eura.

Zbog planiranih ulaganja raspoloživa će gotovina prema procjeni DT-a u 2013. pasti na oko pet milijardi eura, s predviđenih šest milijardi u 2012.

Povećanje ulaganja planirano je na temelju očekivanog značajnog rasta potražnje za širokopojasnim pristupom Internetu u mobilnom i u fiksnom segmentu i bit će kanalizirano ponajprije u osuvremenjivanje mreža. Ulaganja će biti fokusirana ponajprije na matičnu Njemačku i na SAD.

'Budemo li sada oklijevali, kasnije ćemo morati hvatati korak', pojasnio je prilikom predstavljanja plana tadašnji izvršni direktor Rene Obermann, koji je u međuvremenu podnio ostavku na svoju dužnost. Razlog ostavke nije naveden.