plasiranje proizvoda na tržište eu

Državni inspektorat produžio radno vrijeme zbog poljoprivrednika u dolini Neretve

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2020 11:15
  • Objavljeno 02.10.2020 u 11:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državni inspektorat u petak je izvijestio da će tijekom listopada i studenoga raditi i tijekom vikenda kako bi proizvođači mandarina iz doline Neretve stigli plasirati svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja

"Kako bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržišta trećih zemalja, Državni inspektorat, odnosno fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u ispostavama Metković, Ploče i Imotski, tijekom listopada i studenoga radit će i vikendom od 7 do 15 sati", navodi se u priopćenju.

Tako se Državni inspektorat, kako ističu, i ove godine prilagodio poljoprivrednicima, proizvođačima mandarina kako bi pravovremeno plasirali svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja.

"Veseli nas što smo logistička podrška našim poljoprivrednicima", istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić, napominjući kako tim potezom Državni inspektorat izravno daje svoj doprinos rastu domaćeg gospodarstva, odnosno povećanju izvoza.

Tijekom sezone izvoza plodova mandarina inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ta "svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja", kako navode iz Državnog inspektorata, prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu.

Fitosanitarnim pregledom svake pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom.

Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Cilj fitosanitarnih nadzora je, kako se ističe, spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.

Iz Državnog inspektorata navode i da broj pregledanih pošiljaka mandarina u pojedinoj sezoni ovisi ponajviše o urodu. Tako je tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledano 12.531 tona mandarina namijenjenih izvozu u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ako uoči zaraženu pošiljku, inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat, pojašnjavaju iz inspektorata, navodeći da je prošle godine u devet pošiljaka utvrđena prisutnost sredozemne voćne muhe (ceratitis capitata).

Prisutnost toga štetnika varira od jedan do sedam  posto, ovisno o godini i proizvođaču, a tamo gdje se utvrdi prisutnost štetnika provode se zakonom propisane higijenske mjere, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!