MA KAKVA KRIZA

Državne tvrtke novcem obasipale sportaše

18.03.2010 u 08:08

Bionic
Reading

Gotovo 92 milijuna kuna potrošile su u prošloj godini tvrtke u većinskom vlasništvu države, njih 52, na sponzoriranje sporta, znanosti, kulture i na humanitarne donacije udrugama ili pojedincima, piše Novi list

Najveći dio kolača dobili su sportski klubovi i savezi – gotovo 53 milijuna kuna, što je skoro 60 posto svih donacija i sponzorstava državnih poduzeća. Slijede kultura s 20,8 milijuna kuna, humanitarne donacije više od 11 milijuna kuna, tehnička kultura 3,65 milijuna kuna, a na posljednjem je mjestu znanost kojoj je pripalo 3,2 milijuna kuna.

Pokazuje to Vladin odgovor na pitanje nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara o tome koliko su novca u prošloj godini javna poduzeća, ali i ostale tvrtke u kojima je država vlasnik 50 posto dionica potrošile na sponzorstva i donacije.

Najdarežljivija tvrtka među državnim poduzećima je Croatia osanjigure koja je na sponzorstva i donacije potrošila 46 milijuna kuna – polovicu darova društava u državnom vlasništvu. Najviše tog novca iz Croatia osiguranja otišlo je sportu – 28 milijuna kuna dok su institucije u kulturi dobile 13,4 milijuna kuna, a znanost 1,3 milijuna kuna. U humanitarne svrhe nacionalni je osiguravatelj dao 2,5 milijuna kuna.

Član nadzornog odbora te osiguravateljske kuće Andrija Hebrang nije htio, piše Novi list, komentirati tu darežljivost, tek je dometnuo da je, između ostalog, i zbog takvih stvari nedavno smijenjen predsjednik uprave Hrvoje Vojković

Nakon Croatia osiguranja najdarežljivi je, kao i prethodnih godina bio HEP s više od 27 milijuna kuna, od čega u sportu 19,3 milijuna kuna. HEP je rekorder u humanitarnim donacijama na koje je lani potrošio više od 4,5 milijuna kuna, a ta je energetska tvrtka znanosti dala nešto više od pola milijuna kuna.

Milijunska sponzorstva dali su još Hrvatska lutrija, Plinacro, Hrvatske šume, Petrokemija, Hrvatska poštanska banka i Autocesta Rijeka – Zagreb i Uljanik. No, među tvrtkama koje su darovale više od milijun kuna je i brodogradilište Brodosplit koje već godinama opstaje samo zahvaljujući državnim potporama i jamstvima. Taj škver je humanitarnim organizacijama dao 548 tisuća kuna, a sportu i kulturi dodatnih 576 tisuća kuna. Brodotrogir je potrošio oko 150 tisuća kuna, 3. maj 266 tisuća kuna, dok je Kraljevica potrošila tek 34 tisuće kuna, piše Novi list.