LALOVAC UPOZORIO

'Država više neće biti tu da upumpava novac'

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 18.03.2015 13:29
  • Objavljeno 18.03.2015 u 10:24
Boris Lalovac

Boris Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Za povećanje učinkovitosti javne uprave i transparentno poslovanje javnih tvrtaka nisu dovoljne samo zakonske ili organizacijske promjene. Potreban je i održiv instrument upravljanja ciljevima i uslugama – kontroling. Stoga je u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Kontrolinga Kogonsko i pod pokroviteljstvom Ministarstva financija u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin održana konferencija pod nazivom 'Kontroling – instrument postizanja ciljeva'. Ministar financija Boris Lalovac tom je prilikom održao predavanje o reformskim mjerama u Hrvatskoj

'Kontroling je vrlo važna tema. Kada se govori o nekom poduzeću, ciljeve jasno postavljaju vlasnici ili dioničari. No kod javne uprave to je nešto drugačije. Ciljevi su Ministarstva financija ispunjavanje maastrichtskih kriterija, na čemu vrlo intenzivno rade sve zemlje članice od izbijanja krize. To su ta dva cilja: proračunski deficit koji ne smije prijeći tri posto i javni dug koji ne smije biti veći od 60 posto BDP-a', kazao je ministar Lalovac.


'Gospodarski rast se prije temeljio na nekim drugim ciljevima. No onda se dogodio financijski šok 2008. godine; i sve one neravnoteže koje su se akumulirale, koje smo godinama ignorirali kada nam je bilo dobro, izašle su na vidjelo. Zbog toga privatni sektor danas jako teško izlazi iz problema', kazao je Lalovac i naglasio kako su potrebne snažne strukturne reforme.

'Neki instrumenti koji su vrijedili prije 30, 40, 50 godina koji su trebali potaknuti gospodarski rast, danas ne vrijede. Jedini ispravan put za stimulaciju rasta je što manje uplitanje države. Njena uloga se treba svesti samo na onu korektivnog mehanizma. Izvori financiranja trebaju biti u privatnom sektoru, EU fondovima… Država treba smanjiti opterećenja prema gospodarstvu i poduzetnicima i maknuti barijere kako bi se potaknuo rast, a ne upumpavati novac. Činjenica je da što više državnih subvencija znači manju proizvodnju', naglasio je Lalovac.

Lalovac je najavio da će mjere ocjenjivanja učinkovitosti prvo biti implementirane u Poreznoj upravi i Carinskoj upravi, gdje će djelatnicima biti uveden varijabilni dio plaće ovisno o učinku.

'Više neće biti ocjenjivanja na temelju osobnog dojma, nego na temelju onoga što ste napravili. U slučaju neefikasnosti postojat će konsekvence. Moje je osobno mišljenje da oni koji ne mogu dati određene rezultate trebaju posao potražiti negdje drugdje', kazao je Lalovac.

'Nitko nas ne bi pitao koliko trošimo kada bismo bili učinkovitiji. Stoga naš konačni cilj treba biti tri posto deficita i javni dug do 60 posto BDP-a', dodao je Lalovac.

'Bio bih najsretniji da prije svega vidim kontroling u zdravstvu', kazao je Lalovac i najavio skorašnji sastanak s ministrom zdravlja Sinišom Vargom.

'Digitalna ekonomija plus kontroling jednako uspješna javna uprava u Hrvatskoj', zaključio je Lalovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!