LAKOĆA POSLOVANJA

Država prijeteći od poduzetnika traži podatke koje već ima

18.07.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Čak ni u vrijeme godišnjih odmora ne smanjuju se obveze koje država nameće poduzetnicima. Ovih dana na adrese svih poduzeća stigao je zahtjev da dostave podatke o isplaćenim plaćama i zaposlenicima

Poduzetnici se pitaju čemu to kad te podatke Porezna uprava već ima. A rok za dostavu podataka samo je sedam dana. Tko podatke ne dostavi, navodi se u dopisu, bit će kažnjen. I to sve samo kako bi Zavod za statistiku proveo istraživanje, javlja HRT.

"Najbolje da su unutra stavili da će vas kazniti ako niste nešto u žutoj boji podvukli. Dakle, u današnje vrijeme kad javna uprava, javni sektor treba biti servis građanima i poduzetnicima, vi imate jedan ovakav staljinistički dopis. Nevjerojatno", smatra Zoran Löw iz Udruge poreznih obveznika"Lipa".

Tako se poduzetnici sve manje bave svojim poslom, a sve više s birokracijom. Unatoč obećanjima broj parafiskalnih nameta se ne smanjuje.

Inače, po lakoći poslovanja Hrvatska je sve niže na ljestvici. Pali smo za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i sada smo na 40. mjestu.