NABAVA PROTUGRADNIH RAKETA

Država favorizira uvoznike, proizvođači propadaju

04.02.2010 u 18:49

Bionic
Reading

I ove godine, kao i prošle, kasni raspisivanje natječaja za protugradne rakete za potrebe Državnog hidrometeorološkog zavoda. Jedini hrvatski proizvođač tih raketa, Đuro Đaković Alatnica, zbog toga se ponovo našao u vrlo teškoj i nezahvalnoj situaciji, a prema riječima predstavnika sindikata, i na samom rubu stečaja

'Državni hidrometeorološki zavod i ove će godine natječaj za protugradne rakete raspisati pred samu sezonu, koja počinje u svibnju, a to je za nas proizvođače prekasno, jer nemamo dovoljno vremena proizvesti rakete, zbog čega će se opet ponoviti isti scenarij, te će se rakete i ove, kao i proteklih godina, ponovo uvesti iz Srbije i Crne Gore', rekao je za tportal Nikola Veočić, direktor ĐĐ Alatnice, istaknuvši da su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dobili odgovor da ne mogu ranije raspisati natječaj, jer im još uvijek nisu odobrena sredstva.

'Državi je očito važniji opstanak nekolicine uvoznika nego opstanak tvornice ĐĐ Alatnica koja zapošljava 110 radnika. Iako se naveliko ističe kako se radi na smanjenju uvoza, i na ovom konkretnom primjeru vidljivo je da se ne stvaraju uvjeti da se uvoz doista i smanji. Dovoljno bi bilo sporni natječaj raspisati na vrijeme, dakle nakon sezone koja završava u rujnu, napraviti analizu potrošnje raketa i odmah raspisati natječaj, čime bi mi, kao proizvođač, imali dovoljno vremena da proizvedemo traženih 6000 protugradnih raketa', ističe direktor ĐĐ Alatnice koja će, dobije li ove godine dio narudžbe, ponovo morati uvesti oko 3000 spornih raketa.

Još prošle godine u siječnju Sindikat metalaca Hrvatske inicirao je pitanje vraćanja programa protugradnih raketa ĐĐ Alatnici, koja je rakete proizvodila sve do 2005. godine, nakon čega je čitav taj program, koji čini trećinu proizvodnog programa tvrtke, ugašen zbog uvoza raketa iz Srbije i Crne Gore.

Unatoč apelu Sindikata metalaca prošle godine za potrebe Državnog hidrometeorološkog zavoda u Hrvatsku iz Srbije i Crne Gore uvezeno je 4000 protugradnih raketa, dok je ĐĐ Alatnica dobila narudžbu za tek 2000 raketa, no zbog prekasnog raspisivanja natječaja hrvatski proizvođač nije ih stigao proizvesti te su bili prisiljeni uvesti sporne rakete.


Zbog takvog stanja proizvodnja trpi, a stručnjaci u koje je tvrtka 15 godina ulagala odlaze, te je, nastavi li se takav negativan trend, opstanak tvrtke ozbiljno ugrožen. Predstavnici sindikata stoga se pitaju kome se pogoduje uvozom protugradnih raketa iz Srbije i Crne Gore, odakle je u posljednjih pet godina uvezeno gotovo 20.000 protugradnih raketa, dok je u istom razdoblju Alatnica isporučila tek nešto više od 10.000 komada, pa se stoga i ulaganje od dva milijuna kuna u kupnju tvornice, u kojoj su namjeravali proizvoditi sporne rakete, pokazalo kao promašena investicija.

Direktor Alatnice ističe da je od studenoga prošle godine do sada ministru Čobankoviću poslao nekoliko pisama s konkretnim prijedlogom rješenja problema, no niti na jedno do danas od nije dobio nikakav odgovor.

'Moj prijedlog je da Vlada donese odluku kojom će se ĐĐ Alatnici dati ugovor o proizvodnji 20.000 protugradnih raketa u naredne tri do četiri godine. Uz investiciju od milijun do milijun i pol kuna možemo proizvesti 20.000 raketa koje bi bile u potpunosti hrvatski proizvod, no preduvjet za ozbiljnu proizvodnju nam je upravo sigurno tržište, što bi se spomenutom odlukom Vlade i riješilo', kaže Veočić, ističući kako je gašenjem proizvodnje protugradnih raketa ĐĐ Alatnica izgubila trećinu programa, te s preostale dvije trećine programa, uz otplatu kredita, teško održavaju tvornicu na životu.

'U vrijeme Domovinskog rata kompletnu smo proizvodnju prebacili s civilne na vojnu proizvodnju a po prestanku Domovinskog rata orijentirali smo se na zapadna tržišta Austrije Njemačke Švicarske te dijelom Engleske i Švedske, kamo tvrtka danas izvozi čak 80 posto proizvodnog programa. Kako bismo uopće mogli konkurirati na zahtjevnim ino tržištima, morali smo podići kredite i investirati znatna sredstva u nove tehnologije, no nakon toga smo se našli u problemima jer nam je oduzeta proizvodnja raketa kojom smo trebali otplaćivati te kredite. Prošla nas je krizna godina tako doslovno sahranila. Dugujemo dobavljačima, imamo dug za struju, a državi za doprinose dugujemo oko pet-šest milijuna kuna, no ta nam je obaveza odložena do ožujka.

Kada bismo do tada dobili spomenuti ugovor o proizvodnji 20.000 raketa, na temelju tog sklopljenog državnog posla dobili bismo i prijeko potreban kredit od poslovnih banaka, čime bismo odmah vratili i dug državi te krenuli dalje', kaže Nikola Veočić. Smatra da je upravo ovaj konkretan prijedlog jedini izlaz iz začaranog kruga u kojem se našla ĐĐ Alatnica, koja unatoč svim poteškoćama redovno izmiruje sve obveze prema poslovnim bankama te redovito isplaćuje plaće radnicima.

Uprava i sindikat tvrtke nadaju se da će se nakon dosadašnjih neuspjelih pokušaja u što skorije vrijeme naći na sastanku s ministrom Petrom Čobankovićem, a sindikalisti poručuju da će, ukoliko do sastanka ne dođe, radnici Alatnice autobusima krenuti put Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.