TRAŽE OČITOVANJE VLADE

Drvoprerađivači strahuju od moguće privatizacije Hrvatskih šuma

22.04.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Tvrtke uključene u Hrvatski drvni klaster zabrinute su što se Hrvatske šume spominju u kontekstu najavljene privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu, priopćeno je u petak iz tog klastera

'Vezano uz najavljenu privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu, te u tu svrhu najavljenih procjena, odnosno analiza poslovanja predmetnih poduzeća, Hrvatski drvni klaster izražava duboku zabrinutost uključivanjem tvrtke Hrvatske šume d.o.o. u navedenu kategoriju poduzeća', navodi se u priopćenju.

Iz Hrvatskog drvnog klastera podsjećaju da je čak 48 posto teritorija Republike Hrvatske prekriveno šumom te da šume i drvni resursi predstavljaju osnov za funkcioniranje drvoprerađivačkog sektora, koji 95 posto svojih sirovinskih potreba osigurava preko tvrtke Hrvatske šume.

U sektoru zasnovanom na šumi zaposleno je više od 53.000 radnika, a on sudjeluje s 3,6 posto u nacionalnom BDP-u, kažu u Klasteru.

Smatraju da je bilo kakvo špekuliranje sa šumskim resursom ozbiljan gospodarski presedan s mogućim katastrofalnim posljedicama na budućnost drvoprerađivačkog sektora koji u hrvatskom izvozu sudjeluje s 10,4 posto.

'Sva poboljšanja rada i unapređenja poslovanja tvrtke Hrvatske šume su dobrodošla, ali ne na način da se stvaraju pretpostavke za privatizaciju ili ulazak stranog kapitala u ovu strateški značajnu tvrtku ili za realizaciju bilo kakvog koncesijskog modela nad šumama, koji bi drvnu industriju stavio u vrlo nepovoljan tržišni položaj', ističu iz Hrvatskog drvnog klastera.

Navode i kako bi bilo kakva liberalizacija sustava raspolaganja drvnom sirovinom destabilizirala veći dio gospodarstva na ruralnim područjima, što je u suprotnosti s najavljenim reformskim mjerama i pozitivnim učincima na hrvatsko gospodarstvo.

Uzimajući u obzir moguće posljedice i vjerojatne negativne učinke na budućnost sektora, Hrvatski drvni klaster će žurno zatražiti pojašnjenje od nadležnih tijela u Vladi. Također će, kako navode u priopćenju, o svemu obavijestiti Hrvatski sabor i predložiti raspravu te tražiti očitovanje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, s obzirom da ne postoje zajedničke europske politike u pitanju šumarstva, već svaka zemlja to područje uređuje autonomno.