NA UDARU KRIZE

Drastično usporen gospodarski rast Kine

22.01.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Pod pritiskom svjetske globalne krize rast kineskog gospodarstva drastično je usporio krajem 2008., kliznuvši na najnižu razinu u proteklih sedam godina, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.

Kako se ističe u izvješću kineskog državnog statističkog ureda, to je treće po veličini gospodarstvo svijeta u posljednjem tromjesečju 2008. ojačalo tek 6,8 posto, pritisnuvši stopu rasta u cijeloj 2008. na 9,0 posto

Ti podaci, nakon 13-postotnog rasta u 2007., najbolje pokazuju težinu utjecaja svjetske gospodarske krize na kinesko izvozno orijentirano gospodarstvo.

"Međunarodna financijska kriza se produbljuje i širi, uz nastavljeni negativan utjecaj na domaće gospodarstvo", kazao je Ma Jiantang, čelnik statističkog ureda.

Kineski je izvoz u studenome oslabio 2,2 posto, po prvi puta u sedam godina, te još 2,8 posto u prosincu. "Kinesko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju naglo prešlo u stagnaciju", kaže Lu Zhengwei, ekonomist kineske bane Industrial Bank u Šangaju.

U ovoj bi se godini Kina mogla teško namučiti da ostvari rast od osam posto, višegodišnju ciljanu razinu kineske vlade.

Na dokaze o strmoglavom padu aktivnosti nadovezalo se i izvješće o padu indeksa potrošačkih cijena, glavnog pokazatelja inflacije, na 1,2 posto u prosincu. Nakon što je u prošlu godinu zakoračila pod znakom bojazni od rasta cijena - pa je tako inflacija u veljači dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, od 8,7 posto - Kina je godinu zaključila strahujući od deflacije.

Ovog je tjedna premijer Wen Jiabao upozorio da bi 2009. mogla biti najteža godina za kineski gospodarski razvitak u ovome stoljeću.