službeno potvrđeno

Dovršeno spajanje tri hrvatske šećerane, evo kako će se zvati nova tvrtka i tko su njeni vlasnici

29.10.2019 u 15:27

Bionic
Reading

Viro Tvornica šećera u utorak je izvijestila da je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera, odnosno tri hrvatske šećerane - Viro Tvornice šećera, Tvornice šećera Osijek i županjske Sladorane. Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, danas su zaključeni svi preostali provedbeni sporazumi na temelju kojih je dovršen postupak objedinjavanja hrvatske industrije šećera.

"Objedinjavanje je izvršeno kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva i prijenos proizvodne imovine triju hrvatskih šećerana na trgovačko društvo Hrvatska industrija šećera", ističe se.

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana potpisale su 28. prosinca 2018. ugovor koji predviđa objedinjavanje hrvatske industrije šećera kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva, prijenosom poslovanja na novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera.

U novom trgovačkom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Osnovni cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera, kako je ranije istaknuto, je stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja, može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.