nezgodna situacija

Špekulant iz Kolubarskog okruga u Srbiji izazvao dramu: Nema šećera u trgovinama, vlada moli građane da ne stvaraju zalihe

01.06.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Jedan veletrgovac, špekulant iz Kolubarskog okruga u Srbiji, izazvao je poremećaj na tržištu i nedostatak šećera u standardnoj ambalaži od kilograma. On je naime uskladištio 2000 tona šećera u tada jeftinijem pakovanju, da bi ga prodavao skuplje u rinfuzi. Objavio je to prošle srijede državni tajnik u ministarstvu trgovine Uroš Kandić. Zbog takvih zloupotreba, vlada Srbije je nedavno usvojila uredbu kojom se maksimalna maloprodajna cijena kristal šećera po kilogramu, u svim pakiranjima, ograničava na 89,99 dinara

Proizvođači šećera u Srbiji nastavljaju isporučivati trgovačkim lancima količine koje premašuju redovnu potrošnju, ali sve što dođe na police velikih i manjih trgovina odmah se proda, javljaju Novosti.

Iz ministarstva trgovine apeliraju na građane da ne kupuju zalihe jer time stvaraju dodatni pritisak i u proizvodnji i u maloprodaji. Obje srpske šećerane su prošlog ponedjeljka isporučile trgovinama 620 tona šećera, a isto toliko i u utorak, prenosi Poslovni dnevnik.

'To nadmašuje dva i pol puta dnevnu potrebu naše zemlje za šećerom. Prethodnih dana isporučivali su između 250 i 400 tona. Potražnja je i dalje visoka, u prosjeku dvostruko veća nego u istom razdoblju prošle godine, a negdje i trostruko. To stvara logističke probleme jer se police ne mogu napuniti takvom brzinom kojom građani kupuju. U nekim trgovačkim lancima za sat ili dva prodaju se količine koje su se ranije prodavale danima', stoji u objavi ministarstva trgovine.

Tržišna inspekcija će suradnji s policijom nastaviti provjeravati pojavljuju li se špekulativne aktivnosti u maloprodaji, u smislu prikrivanja robe, iako do sada nisu utvrđene takve nepravilnosti.