Nazdravlje!

Donald Trump zbog koronavirusa osiromašio za milijardu dolara

03.04.2020 u 23:27

Bionic
Reading

U manje od mjesec dana vrijednost imovine koju ima američki predsjednik snižena je s 3,1 na 2,1 milijardu dolara, procjenjuje američki magazin Forbes

Američki predsjednik Donald Trump nije posljednjih nekoliko dana, kao uostalom ni u bilo kojem drugom trenutku njegova mandata, bio pošteđen kritika. Najviše mu se zamjera negiranje epidemije, omalovažavanje prijetnje i sve u svemu kriminalno neadekvatan odgovor na rizik koji koronavirus SARS-CoV-2 predstavlja za zdravlje američkih građana. Trump je tjednima umanjivao rizike i stručnjake koji su na njih pravovremeno upozoravali prozivao paničarima i senzacionalistima, da bi tek u posljednjih nekoliko dana, barem naizgled, shvatio potencijalnu katastrofu koja prijeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Tradicionalno neempatičnom Trumpu, koji je i u trenucima u kojima je postalo očito da će se Amerikanci, ovako nepripremljeni, teško moći nositi s epidemijom izjavljivao da je sve u redu, možda je za bržu reakciju trebalo reći koliko bi zbog širenja virusa moglo stradati njegovo bogatstvo. Tim su se zadatkom ovih dana pozabavili novinari magazina Forbes, poznatog po izradi liste svjetskih milijardera, i došli su do zaključka da je u manje od mjesec dana Trump izgubio milijardu dolara.

Kako bi izračunali koliko je koronavirus dosad stajao Trumpa, u Forbesu su razmotrili cijene dionica onih kompanija koje kotiraju na burzama i koje se po poslovanju mogu usporediti s Trumpovim tvrtkama. Razliku u vrijednosti tih dionica s početka ožujka i tri tjedna kasnije onda su primijenili na raniju procjenu Trumpove imovine. Prema tom izračunu, koronavirus je Trumpovo bogatstvo dosad smanjio s 3,1 na 2,1 milijardu dolara, odnosno otprilike za trećinu.

Glavni dio Trumpove imovine čine komercijalne nekretnine, odnosno poslovni prostori poput trgovina, ureda, skladišta i sličnog. Prije nego što je koronavirus donio kaos, taj dio njegovog carstva vrijedio je 1,9 milijardi dolara, a sada im se vrijednost procjenjuje na 1,2 milijarde, navode u Forbesu. U blizini poznate njujorške Pete avenije, inače mjestu za ekskluzivni i luksuzni šoping, Trump kontrolira više od 11,5 tisuća kvadratnih metara maloprodajnog prostora koji sada zjapi prazan. Slično je i s uredima nakon što je Amerikancima preporučeno da što više rade od kuće.

  • +6
Donald Trump o koronavirusu Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Uz komercijalne nekretnine Trump u vlasništvu ima petstotinjak rezidencijalnih jedinica. Mada se podaci još prikupljaju jer takvo tržište malo sporije reagira, čini se da je i tamo došlo do oštrog pada. Bogatstvo koje u takvoj imovini drži Trump sada se procjenjuje na 148, umjesto na 235 milijuna dolara početkom ožujka.

Pad je još značajniji u ugostiteljskom segmentu biznisa koji je globalno posebno stradao u pandemiji. Trump u vlasništvu ima hotel u Washingtonu i odmaralište u Miamiju, a snižena je i vrijednost prihoda koje ostvaruje temeljem licenci i upravljanja drugim ugostiteljskim kapacitetima. Zajednički, vrijednost te imovine srezana je s oko 190 na 80 milijuna dolara. Uz to, Washington Post navodi da su tvrtke u vlasništvu američkog predsjednika već podijelile 550 otkaza.

Nešto blaži pad vrijednosti zabilježila su njegova igrališta za golf, i to s 271 na 217 milijuna dolara, a relativno se dobro drži ostatak njegove imovine u koju ulazi i poznata rezidencija Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi. Taj segment imovine sada vrijedi 295, umjesto 348 milijuna dolara, na koliko su ga u Forbesu procjenjivali početkom ožujka.

  • +7
Imanje Mar-a-Lago Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najbolje je u tom razdoblju prošao novac koji Trump drži na računima u banci. Zahvaljujući svojedobnoj rasprodaji dionica u koje je ulagao, navodno ima depozite od 160 milijuna dolara, čija se vrijednost, naravno, nije promijenila od početka koronakrize u SAD-u.

Nesumnjivo je da će se vrijednost imovine američkog predsjednika, kojom od početka mandata umjesto njega formalno upravljaju njegovi sinovi Don Junior i Eric, u budućnosti i dalje mijenjati sukladno s drugim kretanjima na tržištu. No nekako nagađamo da bi Trump, da je razmišljao koliko bi ga mogla stajati zakašnjela reakcija, možda na prijetnju epidemije ipak ranije reagirao. Pa čak i ako bi iza toga stajala isključivo briga za vlastitu korist.