KRIZE DIKTIRA SAMO AMERIKA

Domaći stručnjaci o Sorosu: Neće biti sloma, nego samo ljuljanja ekonomije

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 09.01.2016 16:50
  • Objavljeno 09.01.2016 u 08:00
globalna kriza recesija

globalna kriza recesija

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Burzovni ulagač, a po mnogima i najpoznatiji svjetski spekulant George Soros, za ovu godinu predvidio je svjetsku ekonomsku katastrofu - odnosno krizu koja ga 'jako podsjeća na 2008. godinu'. Domaći ekonomisti s njime se mahom ne slažu: svjetsko tržište će, kažu, oscilirati kao što je uobičajeno, ali nema govora o drastičnim padovima i ponovnom ulasku u globalnu recesiju

Soroseva predviđanja globalnog financijskog sloma temelje se na procjeni da će Kina imati golemih problema s prilagodbom svog gospodarstva i novim modelom rasta, a devalvacija njezine valute juana transferira probleme širom svijeta - zbog čega su već u prvom tjednu ove godine tržišta dionica, valute i roba značajno oslabila. On stoga preporučuje ulagačima da budu vrlo oprezni.

Ekonomist Drago Jakovčević donekle se slaže s procjenom da je realno očekivati određen pad, no to smatra prirodnim procesom jer kapitalistička ekonomija ionako ima ciklički karakter. 'Države postoje kako bi popeglale te cikluse, a u ovom slučaju Amerika će vjerojatno reagirati kao prošli put. Tada je izdana primarna emisija od četiri tisuće milijardi dolara, otkupljene su manje vrijedne obveznice i papiri pa se novi ciklus pokrenuo', objašnjava Jakovčević.

'To je naprosto prirodan tijek stvari, bregovi i doline, konjunkture i prirodni padovi', nastavlja on.

Po Jakovčeviću, Soroševa predviđanja Hrvatsku ne bi trebala previše zabrinjavati jer u svjetskoj ekonomiji naša država ionako predstavlja plankton; na nama je, kaže, da sredimo političke probleme i da se politička nomenklatura etablira.

'A svi naši problemi, prije svega oni s proračunom i oko gospodarskog rasta, mogu se riješiti gotovo jednim potezom pera. Moje je mišljenje da prije svega treba drastično srezati proračunske stavke poput materijalnih rashoda, potom državne pomoći brojnim parazitskim organizacijama i udrugama, a zatim i ukinuti drugi mirovinski stup koji je najveća farsa i pljačka hrvatske države i njenih građana', predlaže Jakovčević.


'Krize se u prosjeku vraćaju i ponavljaju svakih osam do deset godina, tako da ni najnovija ne bi bila iznenađenje. No ja ne očekujem veliku globalnu krizu jer je američka ekonomija - koja diktira sve procese - u vrlo dobrom stanju, vjerojatno najboljem u zadnjih dvadeset ili trideset godina. Imaju punu zaposlenost i odličnu proizvodnju. Doduše, dionice možda jesu napuhane i slijedi im pad, no ne toliko dramatičan', smatra Ljubo Jurčić

'Ukratko, nema potrebe za paniku jer Amerika diktira kada će biti kriza. Istina je da Kina usporava jer zbog zasićenja ne može povećati svoj izvoz, a niti podizati svoj BDP razvojem infrastrukture jer je ona gotovo potpuno dovršena, no to će prije svega utjecati na tržišta poput Australije, Brazila, Srednje Amerike i Afrike. S druge strane, Japan stoji dosta dobro, a i Europa - odnosno Njemačka - drži se iznad nule. Ne očekujem ništa dramatično, možda tek uobičajeno osciliranje ekonomije. Malo ljuljanje', kaže Jurčić. Po njegovu predviđanju, jedini ozbiljan gubitnik kineske stagnacije bit će burze i tržišta dionica.

'Neki će zbog Kine ondje izgubiti malo više, no burze su po svojoj prirodi ionako spekulativne. Jednom dobiješ, drugi put izgubiš', objašnjava Ljubo Jurčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!