dobre vijesti

Domaći namještaj će konačno moći konkurirati Ikeinom

14.03.2018 u 14:30

Bionic
Reading

Finalni proizvođači namještaja ove će godine drvnu sirovinu nabavljati uz 25 posto nižu cijenu od dosadašnje, istaknuo je u srijedu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na konferenciji 'Budućnost hrvatske drvne industrije'

'U drvnoj se industriji vide pozitivni pomaci, način dodjele drvne mase odredila je sama drvna industrija i odredili su smjer koji je, po meni, iznimno dobar i koji će dovesti do poboljšanja stanja hrvatske drvne industrije', naglasio je Tolušić na konferenciji koju su organizirale Hrvatske šume, Poslovni dnevnik i Večernji list.

Inače, Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK su krajem prošle godine potpisali pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, a tada je istaknuto i da će finalni proizvođači namještaja dobiti 25 posto rabata na sve vrste drvne sirovine.

Hrvatske šume su početkom ove godine objavile javni poziv za prodaju trupaca, čiji bi rezultati trebali biti poznati u četvrtak.

Ove će godine Hrvatske šume posjeći 2,477 milijuna prostornih metara drva, a svi proizvođači iz javnog poziva koji su objavile Hrvatske šume o prodaji godišnje količine trupaca dobit će tražene količine sirovine, istaknuo je Tolušić.

Po njegovim riječima, proizvođači namještaja nikada nisu nabavljali jeftiniju sirovinu nego što će je nabavljati ove godine. Rezultati toga trebali bi se vidjeti za godinu, dvije u povećanoj prodaji domaćeg namještaja, ali i većem izvozu.

O drvnoj industriji Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Priznao je, međutim, da se i dalje mnogo veći postotak prerade odnosi na jednostavnije procese (izradu dasaka i sl.), a manji na kompliciranije finalne proizvode, poput proizvodnje namještaja.

'U zadnjih godinu dana spriječili smo i šverc trupaca', naglasio je ministar, poručivši kako treba jačati domaće tvrtke koje se bave proizvodnjom namještaja.

'Imamo vrhunsku sirovinu, ali i odlične proizvođače. Sit sam kuknjave, treba raditi. Dok sam ja ministar svi domaći proizvođači namještaja imat će sirovine koliko god im treba, a ulagat ćemo i u mlade dizajnere', poručio je Tolušić.

Istaknuo je da se povećavaju i nacionalni poticaju za drvnu industriju, koji su primjerice 2016. godine iznosili 7 milijuna kuna, a ove bi godine trebali iznositi 40 milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede najavio je i da će njegovo ministarstvo vrlo brzo pomoći svim ugroženim proizvođačima i stočarima Hrvatske Kostajnice, koji su pretrpjeli velike štete u odronima zemlje.

Jedan od najjačih domaćih proizvođača namještaja Renato Radić iz Prima Grupe istaknuo je da se u Hrvatsku godišnje uveze namještaja za 296 milijuna eura, ali i da Europljani godišnje na namještaj potroše 100 milijardi eura. To je, smatra, prilika i za ovdašnje proizvođače namještaja.

Radić ističe kako treba razvijati odnosno afirmirati hrvatske robne marke namještaja.

Vlasnik još jednog domaćeg proizvođača namještaja Prostorie Tomislav Knezović smatra da u Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih dizajnera namještaja te da su hrvatski proizvodi i hrvatski dizajn u svijetu vrlo slabo poznati. On je pristalica 'uvoza' stranih dizajnera, kao što to rade Talijani.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić naglasio je da šume, kroz njegu i obnovu 326 milijuna kubika, moraju biti sačuvane zauvijek te da se njima mora gospodariti na pravi način.

'Hrvatske šume su monopolist ali nemamo pravo na monopolističko ponašanje u onom najgorem smislu', istaknuo je.

Govoreći o Strategiji razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2017.-2020. s Akcijskim planom provedbe, Renata Ojurović iz Ministarstva poljoprivrede rekla je uz ostalo da je izrađen novi model opskrbe drvnom sirovinom iz državnih šuma, kao i da se strategija odnosi i na preporuke i vodiče za održivu i zelenu javnu nabavu proizvoda od drva. Dio će se odnosit i na lakše propise vezane uz privlačenje EU i nacionalnog novca za takvu industriju.