OGORČENI SLAVKO LINIĆ:

'Domaći analitičari manje nam vjeruju nego MMF'

Slavko Linić i Radimir Čačić

Slavko Linić i Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Unatoč negativnim prognozama domaćih analitičara i svjetskih financijskih institucija, ministar financija Slavko Linić i dalje vjeruje da će Hrvatska u 2012. ostvariti gospodarski rast. U intervjuu Večernjem listu obrušio se na domaće ekonomske i bankarske analitičare, koji su, kako kaže, u svojim ocjenama negativniji od onih koje smo čuli u Washingtonu

'Ta destruktivnost koja se širi negativna je i za percepciju o Hrvatskoj unatoč naporima Vlade i borbi da se to promjeni, jer siguran sam u činjenicu da imamo mehanizme i mogućnosti prevladati krizu', komentira Linić za VL, nezadovoljan što 'hrvatski analitičari manje vjeruju Vladi nego Svjetska banka i MMF'.

Za Linića je pet puta veća potražnja od ponude za novo izdanje obveznica pravi pokazatelj što ulagači misle o ekonomskoj politici Vlade. 'Ulagači su pokazali da razumiju kako je stanje u Hrvatskoj bolje nego cijena kapitala na tržištu i to su njihove poruke jer ocjenjuju da nova vlada ima potencijala za promjene. To nekima u Hrvatskoj nije dovoljno pa poput analitičara Guste Santinija poručuju da sam ja nesposoban', žali se Linić.

Najavljuje bitku za niže kamatne stope, a za postojeće visoke kamate optužuje vladu Jadranke Kosor jer je 'uništila privredu i sustav enormnom potrošnjom te neodgovornom politikom dovela do lošeg rejtinga'. 'Nažalost, kamata je u Hrvatskoj previsoka i postala je razorna za gospodarstvo. Bitka za smanjenje kamata počela je dobrom suradnjom Vlade i guvernera HNB-a koji je omogućio oslobađanje depozita. Dobili smo jeftina sredstva i sad ćemo to ponuditi gospodarstvu kroz HBOR, da imaju manju kamatu i budu konkurentniji', poručuje Linić.

Na smanjenje kamatnih stopa trebala bi utjecati i jača suradnja sa Svjetskom bankom. 'Za iduću godinu spremamo novi projekt, program sa Svjetskom bankom, a to smo nazvali krediti za uspjeh. Oni bi pratili pojedine faze reforme i osiguravali sredstva, ovisno o rezultatima koje postižemo, a cilj je ubrzati protok kapitala', otkriva ministar financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi