VALUTE

Dolar oslabio nakon mjesec dana jačanja

12.03.2017 u 08:35

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, nakon četiri tjedna jačanja, što je ponajviše posljedica pada njegova tečaja prema euru. Cijena eura porasla je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,0675 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 1,0698 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

Dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskoj valuti ojačao za 0,7 posto, na 114,80 jena.Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio oko 0,3 posto.

U fokusu ulagača od četvrtka je bila europska valuta jer su ulagači iz poruka predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija iščitali određeni optimizam i blage nagovještaje polaganog odustajanja od agresivnih poticajnih mjera za gospodarstvo.

‘Po našem mišljenju, Draghijeve izjave navode na zaključak da je vrijeme agresivnog ublažavanja ECB-ove monetarne politike možda završilo’, kazao je Charalambos Pissouros, analitičar u tvrtki IronFX.

Još snažniji uspon eura uslijedio je u petak nakon Reutersova izvješća da su čelnici ECB-a na redovnoj sjednici raspravljali o mogućnosti povećanja kamatnih stopa i prije nego što okončaju programe kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje obveznica.

Premda je ta rasprava, piše Reuters, kratko trajala i nije dobila širu podršku, euro je nakon te vijesti osjetno ojačao.

I dok će ECB još barem do kraja godine voditi vrlo labavu monetarnu politiku, američka središnja banka vjerojatno će već idućega tjedna povećati ključne kamatne stope.

Svi posljednji podaci ukazuju na ubrzavanje rasta američkog gospodarstva, pa je tako prošloga tjedna objavljeno da je u veljači broj zaposlenih povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Osim toga, inflacija se približava ciljanoj razini Feda od 2 posto, pa je sve izvjesnije da će čelnici američke središnje banke već na sjednici idućega tjedna povećati kamate.