SVJETSKA TRŽIŠTA

Dolar oslabio, cijene nafte stabilne

13.10.2022 u 07:23

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto i kreće se blizu najniže razine u dvije i pol godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 1 i 1,2 posto. U Šangaju i Australiji porasle su, pak, oko 0,2 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,10 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 posto, a Nasdaq indeks 0,09 posto.

Jučer objavljeni zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke nije donio nikakvih iznenađenja.

Pokazao je da se čelnici Feda slažu da treba voditi restriktivnu monetarnu politiku kako bi se inflacija spustila s najviših razina u 40 godina.

„U posljednjim istupima svi čelnici Feda jednodušno ističu predanost Feda u suzbijanju inflacije i zadržavanju smjera. Tržište shvaća da će Fed nastaviti podizati kamatne stope. Pitanje je, međutim, kada će doći do usporavanja tempa podizanja kamata s 0,75 na 0,50 ili 0,25 postotnih bodova”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Procjenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda izazvati recesiju u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U četvrtak će u fokusu ulagača biti izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u rujnu. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 posto na godišnjoj razini, dok bi temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, mogla porasti sa 6,3 na 6,5 posto.

Jučer je objavljeno da su u posljednjih 12 mjeseci do rujna proizvođačke cijene porasle 8,5 posto, nešto više od očekivanih 8,4 posto. Ipak, to je manji rast u odnosu na kolovoz, kada su proizvođačke cijene porasle 8,7 posto.

Dolar blago oslabio, cijene nafte stabilne

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala nakon tri dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,27 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,43 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146,20 na 146,85 jena, novu najvišu razinu od 1998. godine.

Zbog toga su japanske vlasti ponovno, kao i prije nekoliko tjedana, zaprijetile intervencijom na tržištu.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9705 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9710 dolara.

Cijene se nafte, pak, stabilno kreću na jučerašnjim razinama, kada su pale oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,14 posto, na 92,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 87,25 dolara.