NEZABILJEŽENO OD NIXONA

Dolar najjači u četiri godine, raste već 11 tjedana

28.09.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, već 11. zaredom, što nije zabilježeno još od 1971. godine, kada je za vrijeme predsjednika SAD-a Richarda Nixona dozvoljeno slobodno formiranje tečaja američke valute

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 109,28 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,52 jena, novu najvišu razinu u šest godina.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala 1,1 posto, na 1,2684 dolara, najnižu razinu u dvije godine.

Euro je oslabio i prema 'japancu, za 0,9 posto, na 138,65 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna više od 1 posto, na 85,655 bodova, novu najvišu razinu u četiri godine

To je već 11. tjedan zaredom kako dolarov indeks raste, što nije zabilježeno još nikada otkako je 1971. godine dozvoljeno slobodno fluktuiranje tečaja američke valute.

Jačanje dolara potaknuli su dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva. Među ostalim, konačna procjena da je bruto domaći proizvod SAD-a u drugom tromjesečju porastao 4,6 posto, a ne 4,2 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.

Najveći skok američkog BDP-a u posljednje dvije i pol godine otvara mogućnost povećanja ključnih kamata Feda prije nego što se očekivalo, dok se, s druge strane, u eurozoni zbog slabosti gospodarstva očekuje još dulje razdoblje labave monetarne politike.

To je prošloga tjedna najavio i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. Izjavio je, također, da je ECB spreman koristiti dodatne nekonvencionalne instrumente, odnosno promijeniti iznose postojećih programa kupovina imovine ako bude potrebno suzbijati rizike od vrlo niske inflacije.

'ECB-ov predsjednik Draghi nastavlja signalizirati kvantitativno ublažavanje monetarne politike, pa stoga ne čudi što se tečaj eura prema dolaru dodatno spustio', kazala je Esther Reichelt, valutna strateginja u banci Commerzbank.

Međutim, dio analitičara smatra da bi moglo doći do stanke u usponu američke valute.


'S obzirom na impresivan uspon dolara u posljednja dva i pol mjeseca, ne bi nas iznenadila stanka. No, to ne znači da očekujemo znatnije klizanje tečaja američke valute', kaže Martin Schwerdtfeger, strateg u tvrtki TD Securities.

Prošloga se tjedna pažljivo pratilo i što japanski dužnosnici govore po pitanju kretanja tečaja jena, nakon što je premijer Shinzo Abe poručio da će pozorno pratiti utjecaj pada jena prema dolaru na najniže razine u šest godina.

'Mnogi na tržištu smatraju da japanske vlasti neće započinjati verbalne intervencije dok je tečaj dolara ispod 110 jena', kaže Masashi Murata, strateg u tvrtki Brown Brothers Harriman.