videointervju: Dragan Schwarz

Doktor koji ratuje s karcinomom: 'Mašina' nikada neće zamijeniti liječnika

Bionic
Reading

Tportal će u seriji videointervjua ugostiti niz istaknutih pojedinaca iz svijeta gospodarstva, IT-a, kulture i sporta. Među njima bit će oni nagrađeni titulom Vizionara, ljudi koji su nam pomogli da ih izaberemo, ali i oni koji su na dobrom putu da uđu u izbor za ovogodišnje vizionare. U prvoj epizodi gost nam je Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb

Početkom veljače tportal je nagradio najbolje nagradom Vizionar godine u pet kategorija – gospodarstvo, tech, društvo, kultura i sport - te dodijelio posebnu krovnu nagradu. Nismo odabrali samo one koji su imali najbolje rezultate, nego one čije djelovanje otvara nove perspektive i čini razliku.

Kako nastavljamo projekt koji je naišao na sjajan odaziv, odlučili smo pokrenuti seriju videointervjua. U prvoj epizodi gost nam je dobitnik krovnog priznanja Vizionar godine i pobjednik u kategoriji gospodastvo Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb u Svetoj Nedelji, jedne od vodećih privatnih klinika za liječenje karcinoma u svijetu.

Schwarz je rođen u Sarajevu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je 1999. završio znanstveni poslijediplomski studij te položio specijalistički ispit iz kirurgije. Subspecijalizaciju iz digestivne, abdominalne, kirurgije te subspecijalizaciju iz onkološke kirurgije završio je 2005. godine.

Tijekom Domovinskog rata od 1992. do 1999. radio je u ratnoj bolnici Vareš te u bolnici 'Dr. fra Mato Nikolić' u Novoj Biloj. Nakon toga prešao je na Odjel za hepatobilijarnu kirurgiju u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, u kojoj je bio i na dužnosti pomoćnika ravnatelja.

Gotovo cijelu svoju karijeru proveo je usavršavajući se u području primjene informatičke i komunikacijske tehnologije u kirurgiji.

Specijalnu bolnicu Radiochirurgiju Zagreb osnovao je prije sedam godina s partnerima Matom Ćatićem i Miroslavom Kovačićem. Ukupna vrijednost investicije premašila je 10 milijuna eura, a realizirana je iz privatnih izvora uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz jamstva HAMAG BICRO-a.

Schwarz, koji za sebe voli reći da je samo 'prosječan doktor koji ratuje s karcinom', u videointervjuu za tportal govorio je o tome zbog čega je Hrvatska po smrtnosti od raka pri samom europskom vrhu i kako to promijeniti.

Objasnio je zbog čega je omogućio svima koji boluju od karcinoma u Hrvatskoj da mogu dobiti besplatno drugo mišljenje u Radiochirurgiji.

  • +16
Vizionari: Dragan Schwarz Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prisjetio se susreta s bolesnom djevojčicom nakon kojeg je odlučio besplatno operirati svu djecu u Hrvatskoj kojoj je potreban radiokirurški zahvat. Na tom projektu surađuju s Klinikom za dječje bolesti u Klaićevoj.

Govorio je i o tome kako su on i njegova ekipa u Radiochirurgiji postigli najveće uspjehe u borbi s jednim od najtežih oblika raka – karcinomom gušterače. U posljednjih pet godina liječili su karcinom gušterače kod više od 300 pacijenata, od kojih je njih 120 imalo neoperabilan lokalno uznapredovali oblik.

'Stopa preživljavanja 50 najtežih pacijenata bila je duža od dvije godine, a njih 13 posto živjelo je duže od četiri godine. Prema dostupnim podacima, to je trenutno najduža stopa preživljavanja od ovog oblika karcinoma na svijetu', istaknuo je Schwarz.

Uz to nam je otkrio poslovnu ekskluzivu, ali i dao puno savjeta i ohrabrujućih vijesti vezanih uz borbu protiv jedne od najtežih bolesti današnjice.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: tportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal