bolno odvikavanje

Dok Zapad spašava klimu, dvije velike sile lani su potrošile rekordne količine ugljena

11.01.2024 u 20:35

Bionic
Reading

Rastuća gospodarstva Kine i Indije nastavit će poticati potražnju za ugljenom iako su obje zemlje postavile ambiciozne ciljeve za razvoj obnovljivih izvora energije, smatraju stručnjaci

Kina je najveći svjetski potrošač energije dok je Indija na trećem mjestu, a obje su zemlje najveći potrošači ugljena.

Kineski udio u globalnoj potrošnji električne energije, od čega se 60 posto proizvodi pomoću ugljena, trebao bi skočiti na trećinu do 2025., u usporedbi s četvrtinom u 2015., pokazuju projekcije Međunarodne agencije za energiju (IEA).

'Ako Indija i Kina i dalje budu ekonomski rasle po pristojnim stopama u sljedećem desetljeću, nećemo uskoro vidjeti nestanak potražnje za ugljenom na globalnoj razini', rekao je Ian Roper, robni strateg u konzultantskoj kući Astris Advisory Japan KK, za CNBC.

Globalna potrošnja ugljena u 2023. dosegla je rekordnu razinu, prvi put premašivši 8,5 milijardi tona, zahvaljujući velikoj potražnji u zemljama u nastajanju i onima u razvoju, poput Indije i Kine, navodi IEA u svom izvješću.

Nema znakova usporavanja, a IEA kaže da se predviđa da će potrošnja ugljena u Indiji i jugoistočnoj Aziji 'značajno porasti'.

Proizvodnja ugljena u Indiji porasla je na 893 milijuna tona tijekom financijske godine koja je završila u ožujku 2023., skočivši za gotovo 15 posto u odnosu na godinu ranije. A kineska proizvodnja sirovog ugljena od siječnja do studenog 2023. porasla je za 2,9 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022.

Nasuprot tome, SAD, drugi najveći svjetski potrošač ugljena, bilježi pad u upotrebi tog goriva. Prema Institutu za energetsku ekonomiju i financijsku analizu, količina ugljena koju ta supersila troši svaki dan zabilježila je pad od 62 posto - s 2,8 milijuna na 1,1 milijun tona dnevno.

Globalno su emisije ugljika iz fosilnih goriva prošle godine dosegle rekordne razine. Predviđa se da će u Indiji porasti za 8,2 posto, a u Kini za četiri posto, prema najnovijim procjenama Global Carbon Budgeta.

Dvije zemlje, međutim, usvajaju i postavljaju agresivne planove razvoja obnovljive energije.

Indija je postavila ambiciozan cilj zadovoljenja 50 posto svoje potražnje za električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Međutim 75 posto energije dobiva iz elektrana na ugljen. Zalihe u indijskim elektranama narasle su šest posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema istraživanju Citibanka. Zemlja bi također trebala pridodati tome 80 gigavata toplinskog kapaciteta korištenjem ugljena u sljedećih osam godina.

Slično tome, ugljen čini 61 posto kineske proizvodnje električne energije iako je zemlja prepoznata kao lider u ekspanziji obnovljivih izvora. Novi zeleni projekti priključuju se na mrežu gotovo jednakom brzinom kao u ostalim državama svijeta da bi se ispunile ambicije o ugljičnoj neutralnosti do 2060. godine.

Ali nedostatak pouzdanosti obnovljivih izvora energije znači da je ugljen još uvijek kritična rezervna opcija za ove dvije zemlje.

Prošle godine Kina je nekoliko mjeseci bila pogođena sušom, što je smanjilo proizvodnju energije iz hidroelektrana u njezinim južnim pokrajinama. Isto se događa Indiji.

U listopadu prošle godine udio ugljena u proizvodnji električne energije porastao je na 80 posto u usporedbi sa 73 posto 2022. jer su monsunske kiše bile slabije nego inače.

To znači da će se ove dvije zemlje i dalje oslanjati na ugljen kao primarni izvor proizvodnje energije u godinama koje dolaze.