OŠTRA PORUKA POSLODAVACA

Dok čekamo 'grčki scenarij', hrabro je reći da nema otpuštanja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.02.2012 16:39
  • Objavljeno 02.02.2012 u 15:15
Zoran Milanović i Slavko Linić

Zoran Milanović i Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) danas su oštro reagirali na jučerašnji sastanak sindikata i Vlade nakon kojeg je premijer Zoran Milanović poručio kako neće biti otpuštanja u javnom sektoru

Priopćenje HUP-a prenosimo u cijelosti:

'Temeljem jučerašnjih razgovora između predstavnika Vlade RH i čelnika sindikalnih središnjica, a u svezi najavljenog otpuštanja radnika iz javnog sektora, te Zakona o radu, Hrvatska udruga poslodavaca izražava svoju zabrinutost zbog nekih izrečenih obećanja i odluka. Izražavamo i zabrinutost za praksu dogovaranja i donošenja odluka o pravima iz rada bez poslodavaca iz privatnog sektora, a za koju smo se nadali da je zauvijek završena.

S velikom pozornošću pratimo sve poteze nove Vlade kojoj dajemo potporu u najavljenim i očekivanim mjerama sređivanja stanja u našoj državi, društvu i gospodarskom sustavu. Te promjene koje opća i poslovna javnost očekuju podrazumjevaju i određena odricanja koja u konačnici moraju dovesti do vrlo ozbiljnog razmišljanja, razgovora i mjera na povećanju efikasnosti javnih servisa. U okolnostima u kojima živi naša zemlja, u svojevrsnom stanju pripravnosti za „grčki scenarij“, prilično je hrabro dati obećanje da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i to u vremenu kad se dnevno iz privatnog sektora na burzu rada prijavljuje skoro tisuću radnika. Obećati kako se neće dirati u stečena prava zaposlenih u javnom sektoru, pa tako niti u prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora, je vrlo hrabro, a sa stanovišta ekonomske logike, naročito u neizvjesnosti i nesigurnosti cijelog svijeta, neodrživo.

Prava je poruka svima u ovoj zemlji da će se prava, pa tako i radna mjesta u javnom sektoru, prilagođavati stanju i gospodarskoj situaciji u zemlji, te bezuvjetno prilagoditi poslovnim potrebama i funkcijama javne vlasti, uz nužno povećanje efikasnosti i učinkovitosti. Sve ostalo pomalo upućuje na političku neodlučnost kojoj smo bili svjedoci u posljednjih nekoliko godina, a posebno u ovih tri i pol krizne godine.

Razgovor o Zakonu o radu treba uvijek biti predmet rasprave Vlade, sindikata i poslodavaca. Kad se iz tih razgovora isključi bilo koji sudionik, otvara se prostor za nerazumijevanje i otpore. Razgovor o pravima iz rada, nikako ne smije biti samo predmet pogađanja Vlade s poslodavcima, ali niti sa sindikatima, posebno ne sa sindikatima koji dominiraju u javnom sektoru.

Hrvatskoj udruzi poslodavaca prirodnim se čini da je u vremenu krize potrebno prije svega razmišljati kako potaknuti gospodarstvo na novo zapošljavanje, na prilagođavanje novim okolnostima, i tu smatramo da ne postoji tema niti Zakon koji ne bi trebalo analizirati i ako treba promijeniti, ako može doprinjeti pozitivnom pomaku i boljitku. Jer, sigurnost radnog mjesta ništa ne znači ako nema posla. Upravo zato HUP potiče dijalog sva tri socijalna partnera jer nema rješenja bez razgovora i odgovornog odnosa svih sudionika. U tim razgovorima poslodavci okupljeni u HUP-u nisu, niti žele zagovarati nikakve ultimativne i maksimalističke zahtjeve, već poticati na pronalaženje održivih i optimalnih rješenja, koje će pomoći gospodarstvu da preživi, da se sačuvaju radna mjesta, te da svjesni teške socijalne i gospodarske situacije, učine sve da se povećaju izgledi stotinama tisuća nezaposlenih da pronađu posao.

Jučerašnji razgovor između sindikata i Vlade, te obećanje Premijera da se, kao rezultat sastanka, neće mijenjati Zakon o radu na žalost nije bio doprinos u tom smjeru, već više pokušaj umirivanja sinidikalnih čelnika, posebno iz javnog sektora, koji su uznemireni najavom uvođenja reda u javnoj potrošnji. Najavljeno smanjenje proračuna je dobar znak da se stvari kreću u dobrom smjeru i HUP će podržati svaku mjeru koja će dodatno rasteretiti gospodarstvo, odnosno direktno povećati konkurentnost.

Hrvatska nema drugog rješenja nego pronaći način rasta gospodarstva, jer to je jedini način kako ćemo povećati zaposlenost, povećati plaće, socijalna davanja i izaći iz krize.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi