PORASLA PONUDA

Dogovor s Iranom srušio cijenu nafte

Bionic
Reading

U posljednjih mjesec dana u fokusu investora na financijskim tržištima bila je situacija u Grčkoj, a pomalo je neprimjećeno prošao dogovor zapadnih sila sa Iranom vezan uz iranski nuklearni program, koji je uzrokovao nagli pad cijene nafte

U posljednja tri tjedna cijena WTI nafte pala je čak 16,8 posto, te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 51,24 dolara po barelu.

Naime, Iran je obećao da nuklearni program neće koristiti u vojne svrhe, a Zapad će zauzvrat dignuti dio sankcija nametnutih ovoj zemlji, među kojima će biti i ograničenje na izvoz nafte.

S obzirom na trenutnu situaciju na naftnom tržištu u kojoj je ponuda nafte veća od potražnje, investitori na financijskim tržištima očekuju da će dodatna ponuda nafte još više zasititi tržište te dovesti do novog pada cijene nafte, te radi toga već tjednima prodaju financijske derivate vezane za naftu, uvjereni da će u budućnosti naftu moći kupiti po mnogo jeftinijoj cijeni od sadašnje.

No budući da je cijena nafte sada upola niža nego je bila prošle godine u isto vrijeme, da li je realno očekivati značajniji nastavak pada cijene?

Trenutna proizvodnja svih članica OPEC-a je približno 30 milijuna barela dnevno, a Iran koji radi sankcija godinama nije mnogo ulagao u proizvodne kapacitete teško da u idućih godinu dana može proizvodnju povećati za više od 0,5 do 0,6 milijuna barela dnevno, što neće značajno promijeniti situaciju na tržištu.

Jedina nafta koju Iran može odmah plasirati na tržište su zalihe od 30 do 37 milijuna barela koje Iran trenutno drži u tankerima na obali. No budući da SAD-u i Europskoj uniji trebati mjeseci da zakonski uklone sankcije, niti ta količina se neće na tržištu naći vjerojatno do 2016. godine.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je pad cijene zadnjih tjedana bio pretjeran te da se cijena nafte teško može duže zadržati na razinama ispod 50 dolara po barelu, jer pri tako niskoj cijeni mnogim naftnim kompanijama jednostavno ne isplati vaditi naftu.

Posljednji puta kada je cijena pala na 44 dolara po barelu, u SAD-u je privremeno zatvorena čak polovina svih naftnih bušotina. Ukoliko cijena nastavi padati, ponovno će doći do zatvaranja bušotina, smanjivanja proizvodnje i rasta potražnje za naftom.

Dugoročno će cijena nafte nastaviti rasti, a u toku godinu do dvije dana lako može barem na kratko ponovno porasti 20 do 30 posto, na 60 do 65 dolara po barelu.

Faktori koji će utjecati na cijenu nafte su globalni gospodarski rast koji bi trebao ubrzati idućih godina, tečaj američkog dolara od kojeg se idućih godinu dana očekuje jačanje, te politička situacija na Bliskom istoku.